Сривът на имунната система е в основата на много заболявания. В борбата си срещу болестите човешкият организъм разчита преди всичко на естествените си защитни сили. За съжаление в днешното технологично време това се оказва не особено ефикасно, тъй като имунната система на съвременния човек е много по-склонна към срив, отколкото тази на неговите предци. На отслабналия имунитет се дължат повтарящите се и продължителни респираторни и стомашно-чревни инфекции, хроничните микози, кандидозите, херпесите и редица други заболявания.

На какво се дължи сривът на защитните сили?

Една от най-честите причини е влошената екология – замърсен въздух, замърсена вода, некачествена храна и др. Средата, в която живее съвременният човек, е пълна с инсектициди, хербициди, радионуклеиди, всевъзможни лъчения и т.н. Преди десетилетия хората са живели в по-чиста природна среда и затова много по-рядко са боледували от вирусни и инфекциозни заболявания.

Друга причина за срив на имуната система е стресът. С течение на времето той все повече се засилва и почти е невъзможно да се спасим от него. Колкото и да се стори странно на някого, свръхтеглото или ниското тегло също се отразяват пагубно на имунитета. Затова се препоръчва умереното хранене и умереното движение, което бавно но сигурно ни гарантират нормално телесно тегло. Вредни са крайните и еднообразните диети, гладуването, белтъчната недостатъчност, пълното изключване на мазнините и хляба, рязкото покачване или смъкване на килограмите, злоупотребата с алкохол и цигари.

Силно вреди на имунната система и безразборния прием на антибиотици, противомикробни и противогъбични медикаменти. Физическата и психическата преумора, безсънието, нервното напрежение също увреждат имунитета. Редица изследвания са доказали, че защитните функции на организма укрепват най-силно по време на нощния сън – не случайно старите хора казват, че сънят лекува. Той е най-полезен в часовете преди полунощ, затова трябва да се ляга не по-късно от 23 часа.

Изследване на учени от Страдфордския университет в САЩ доказва, че имунитетът се бори активно с бактериите нощем по време на сън, а през деня усилията му са минимални. Биолозите обясняват това с факта, че т.нар. циркадни белтъци регулират възстановителните функции на имунните реакции най-добре по време на съня, когато обмяната на веществата в организма се забавя.

За нормалното функциониране на организма и доброто здраве е важно да преодолеем „имунния срив” до пълно възстановяване.

borola
Сподели.

Оставете коментар