Преди около век учените за пръв път са установили връзка между пълноценния сън и способността на мозъка да запаметява различни случки и събития. По-нататъшните изследвания са показали, че дълбокия (бавновълнов) сън е изключително важен за превръщането на „крехките“ и пресни спомени в стабилни и затвърдени такива. Съвременните проучвания в тази насока са довели и до друг извод, а именно, че дълбокия сън способства за засилване на т.нар. имунна памет.

Имунната система притежава уникална способност да развива имунна памет т.е. да възприема и съхранява имунна информация, получена при първата среща на организма с даден агент. Благодарение на имунната памет времето за проявяване на всички следващи отговори срещу действал веднъж агент се съкращава значително.

Според учените, качествения сън съдейства за подобряване дейността на имунните клетки в степен, която по ефект е съпоставима с ефекта от приложението на ваксини. Всичко това показва, че недоспиването под всяка форма може да доведе до сериозни рискове за здравето, породени от сриване дейността на имунната система.

В бъдеще предстоят още допълнителни проучвания за установяване на връзката между неврологичните и имунологични процеси, които сънят стимулира, и които подобряват паметта на организма във всяко отношение.

В съвременния свят недоспиването е проблем, който засяга все повече хора. Добрата новина е, че има и друг ефективен начин за поддържане на имунната памет и засилване на имунитета – прием на имуностимулатори и по-специално на такива с природен произход. Те активират имунната система и допринасят за максималната защита на организма от болестотворни микроби – бактерии, вируси, гъбички.

Най-ефективния природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие е бета глюкан. Той е включен като активно вещество в състава на много от продуктите от фамилия Имунобор, превръщайки ги в незаменими природни срeдства, стимулиращи имунитета при деца и възрастни.

borola
Сподели.

Оставете коментар