Бета глюкан е природен полизахарид, част от клетъчната структурата на редица живи организми – бактерии, дрожди, водорасли, житни растения (овес, ечемик) и др. Отдавна е доказано действието на бета глюкан като мощен имуностимулатор и модулатор на клетъчния имунен отговор. Съвременните проучвания допълнително обогатяват представата ни за бета глюкана и вече се знае, че, моделирайки имунитета, той действа и за намаляване на алергичната реакция и при деца, и при възрастни.

Всяка форма на алергия е резултат от силна реакция на имунната система спрямо безобидни фактори като растителния полен например. Способността на бета глюкан едновременно да модулира имунния отговор и да контролира алергичната нагласа го превръща в уникално средство с изключителен потенциал, особено във времето на зачестяващите случаи на алергии.

Бета глюкан против алергия

Алергията към полени и други растителни частици е най-честата форма на пролетна алергия. В някои страни по света мащабите на разпространението й достигат почти епидемични пропорции, като средно 1 от всеки 5 души, независимо от пол и възраст, страда от алергия. Повсеместното индустриално замърсяване неизбежно допринася допълнително за все по-честите случаи на алергия сред деца и възрастни. Ползите от бета глюкан за овладяване на този проблем тепърва ще добиват все по-голяма значимост.

Повишената алергична нагласа се проявява с повишено образуване на специфичните имунни клетки – ТН1. Активирането на тези клетки отключва каскада от възпалителни реакции, водещи до поява на класическите симптоми на алергия като: хрема, кихане, зачервяване, сърбеж и сълзене на очите.

Приемът на бета глюкан модулира имунния отговор спрямо полена и другите алергени. Противоалергичният ефект се дължи на задържане диференциацията на ТН1 клетките и намаляване силата на алергичната реакция. Това действие на бета глюкан се потвърждава от скорошно изследване на американски имунолози. Те проследяват състоянието на 50 души с пролетна алергия към полени, живеещи в район с повишена поленова концентрация. При всички участници в проучването, приемали бета глюкан, е отчетено:

  • значително облекчаване силата на симптомите на алергия
  • намаляване на алергичната нагласа и по-слаба изява на алергията при последващо излагане на същия тип алергени

Оптимално количество бета глюкан за деца и възрастни

Природните продукти от фамилия Имунобор осигуряват оптимално количество бета глюкан за успешно контролиране на алергичната нагласа.

Специално за деца са разработени природните имуномодулатори Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули.Сиропната форма е удобна за прием при бебета и малки деца, а капсулите са първи избор в училищна възраст.

Имунобор Бета Глюкан/Imunobor® Beta Glucan предлага оптимално количество бета глюкан за възрастни с повишена алергична нагласа.

Посочените продукти гарантират всички ползи от бета глюкана за едновременно модулиране на имунитета, намаляване на алергичната нагласа, профилактика и овладяване на всички форми на алергия при деца и възрастни.

borola
Сподели.

Оставете коментар