Предвид очаквания пик в разпространението на дребна шарка в края на месец януари от Министерството на здравеопазването предприеха спешни мерки за повишаване информираността на населението за симптомите и превенцията на заболяването. Здравният инспектор д-р Ангел Кунчев побърза да успокои гражданите, че до епидемия подобна на тази в съседните балкански страни няма да се стигне, ако неимунизираните деца от рисковите групи се имунизират своевременно с ваксина срещу морбили. Въпреки че призивът за спешна имунизация се отнася главно за малчуганите на възраст от 2 до 10 години, които са основните „жертви“ на острото инфекциозно заболяване, ваксината се препоръчва и за всички родени преди 1969 г. без проведена задължителна имунизация. Кое налага спешното й поставяне и как да повишим нейната ефективност ще разберете в настоящата статия.

Ваксина срещу морбили – надеждна защита срещу инфекцията

Макар изграждането на активна защита на организма посредством ваксинация да среща доста противници заради потенциалните си странични ефекти и до днес тя остава най-надеждният начин за профилактиране на приблизително 16 инфекциозни заболявания в ранна детска възраст, сред които и морбили. В България въвеждането на масова ваксинация с ваксина срещу морбили започва през 1969 г. Използваната понастоящем ваксина, съдържа живи антигени и се предлага както самостоятелно, така и в комбинация с ваксина срещу паротит и рубеола. Поставя се подкожно или мускулно след навършването на 12-месечна възраст на детето и е изключително ефективна в превенцията на морбили. Статистика сочи, че след въвеждане една доза от ваксината 85% от децата на 9-месечна възраст и 95% от децата над 12-месечна възраст придобиват имунитет срещу вируса на заболяването. Почти всички, които не изградят имунитет след еднократна доза, придобиват имунитет след повторна ваксинация. Ваксината е практически безопасна. Страничните ефекти като болка на мястото на поставяне на инжекцията или лека температура са леки и краткотрайни. Ваксината може да осигури превенция срещу заболяването и ако бъде поставена в рамките на няколко дни след контакт с болен от морбили.

Как да повишим ефективността на ваксината срещу морбили?

Описаните достойнства на ваксината срещу морбили несъмнено я правят незаменима в превенцията срещу инфекциозното заболяване. Изграждането на ефективна защита предполага освен ваксинацията и използването на качествени имуностимулатори. Екипът на програма Имунитет напомня на хората от рисковите групи, че тези природни средства укрепват защитните сили на организма и усилват имунния отговор, а оттам и ефекта на ваксината. Изпитани и доказали своите качества в дългата клинична практика са мощните стимулатори на имунитета от фамилия Имунобор – Имунобор Кидс/Imunobor® Kids в сиропна форма за най-малките и в капсулна – за деца в училищна възраст и Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300 за възрастни. В основата и на двата продукта стои бета глюканът – единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Действието му за повишаване на имунната защита е толкова комплексно, че той се означава като универсална ваксина. Бета глюкан действа еднакво добре както за защита от вируси като причинителя на морбили, бактерии и гъбички, така и за предотвратяване на евентуални бактериални усложнения. Препоръчително е приемът на продуктите да продължи до 3 месеца след ваксинирането особено когато имунизацията се провежда в условия на повишена заболеваемост.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x