Всяка година сме притеснени от инфекциите през есенно-зимния период. Нараства честотата на боледуване, повишава се употребата на антибиотици, повишава се честотата на усложненията и рецидивите. В този сезон обикновено ни атакуват вируси. Те са изключително многобройни както по количество, така и по вид. Те са изключително агресивни и изменчиви. Най-застрашени в тази обстановка са децата, възрастните, бременните и хронично болните. В детската възраст 90% от инфекциите са вирусни. Често на фона на вирусните инфекции се развиват вторични усложнения – бактериални инфекции.

Какво да правим при първи симптоми на настинка, грип и др. е въпрос, който често си задаваме. Грипът и настинката са вирусни инфекции. Вирусът (от латински: virus, „отрова“) е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми. Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено като подчиняват и контролират други клетки, понеже самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане. Те са много малки с размери 15-350 nm, и са видими само с електронен микроскоп. Имат разнообразна форма: сферични, пръчковидни, многостенна призма и др. Вирусите не могат да се размножават в изкуствени хранителни среди, а единствено в живи клетки. Представляват строги вътреклетъчни микроорганизми, които използват синтезиращите системи и енергията на клетката при своето размножаване. Вирусната нуклеинова киселина носи информация, която да програмира клетката гостоприемник да синтезира вирусноспецифични макромолекули.

Вирусите се срещат в две основни състояния:
Извънклетъчна (Вирион) – представлява извънклетъчната форма на вируса, която не е активна. Тя се превръща в активна едва след като попадне в жива клетка. Вирионът не показва наличие на жизнени процеси, които протичат в него. Той е извънклетъчната форма на живот, съхраняваща вируса в природата. Той е приспособен да пренесе нуклеиновата киселина от една клетка в друга.

Вътреклетъчна (Вирус-клетка) – това е вегетативната форма на вируса и представлява активна форма при размножаване в клетката.

Един от естествените протектори на клетъчното ядро е витамин C. Това е една от причините да включен в състава на най-новият имуностимулатор за 2014 година Имунобор Кидс Актив растителни капсули. Неговата ефикасност е повишена чрез тройна комбинация от съставки, доказани като ефективни и безопасни за децата. Освен витамин C, той съдържа и висококачествените стандартизирани екстракти от ехинацея и бета глюкан.

borola
Сподели.

Оставете коментар