В момента нивото на заболеваемост от дихателни инфекции е високо. По данни на лекарите – пулмолози, общо-практикуващи и др. много хора са се профилактирали в началото на сезона. Обикновено се прилагат природни имуностимулатори и противогрипни ваксини. Ваксините са ефективни. Има обаче някои хора, които не са показани за противогрипни ваксини – алергични, с автоимунни заболявания. Освен това ваксините са за определени вирусни щамове, но поради вирусната изменчивост е възможно дори и ваксинираните да се разболеят. Усложненията от грипа са от бактериален характер, поради което се оказва, че ваксината не е достатъчна, а организмът се нуждае и от антибактериална защита. Високо ефективна е профилактиката с природни средства, ако е прилагана както трябва – подходяща доза и продължителност.

Когато е направена профилактика още през есента, минимум 3 месеца, имунната система е активирана и концентрацията на антитела – (специални молекули, които неутрализират вируси, бактерии и др.) е повишена. Това е своеобразна бариера срещу инфекциите и организмът е устойчив. В епидемична обстановка, както е в момента има риск тази бариера да бъде прескочена и въпреки профилактиката човек да се разболее. Затова специалистите препоръчват и вторична профилкатика.
Хората, които не са правили профилактика са първите, които се разболяват. Те боледуват тежко и продължително, с усложнения.
От всички средства за имунопрофилактика, природните имуностимулатори са тези, които могат да се започнат по всяко време, дори в епидемична обстановка. Те се продължават и по време на боледуване и са съвместими и с антибиотично лечение.

borola
Сподели.

Коментари

avatar