Студени тръпки, висока температура, мускулни болки, кихане, кашляне, главоболие… Това са класическите симптоми на грип, който в края на месец февруари по традиция бележи пик на усложненията. Разберете кои са те и как да ги избегнете!

До какви основни усложнения води грипът?

Инфекциозното заболяване, което се причинява от грипен вирус, обичайно продължава между 3 и 7 дни. Ако не се прилага адекватно лечение обаче, острата инфекция може да не отшуми до три седмици след проявата на първите симптоми. В този случай състоянието се обозначава като „зле лекуван грип“. Важно е да се отбележи, че макар и популярно сред широката общественост, това понятие не съществува в медицинската терминология. Специалистите говорят за „усложнения след прекаран грип“, като визират тези, които се дължат на инфекции на горните дихателни пътища (нос, синусни канали, гърло и/или ларинкс) и на долните дихателни пътища (трахея, бронхи, бронхиоли и бели дробове). Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца, хората над 65-годишна възраст, бременните жени и страдащите от хронични заболявания. Като част от основните рискови групи твърде вероятно е те да попаднат в клопката на някои от следните инфекции:

Синузит

Това често срещано заболяване на околоносните кухини всяка година поваля около 10 милиона европейци, прекарали грип. Освен бактерии причинители могат да бъдат още вируси, гъбички. Симптомите, с които се отличава, са главоболие, болка и тежест около очите и скулите. Обикновено в началния стадий на заболяването характерните прояви силно напомнят на тези на грипа.

Бронхит

Възпалението на лигавицата на бронхите на белите дробове има както бактериален, така и вирусно бактериален произход. Проявява се в остра и хронична форма. Симптомите, с които протича са суха кашлица, преминаваща в слузно гнойна секреция, кихане, хрема, болки в гърлото и температура. Терапевтичното лечение е насочено главно към облекчаване на симптомите. Рядко се постъпва в болница.

Пневмония

Възпалението на белите дробове, при което се нарушава нормалният процес на дишане, е едно от най честите и сериозни усложнения на грипа. Обикновено е предизвикано от бактерии. Поради изключителната тежест на заболяването и високият риск от смъртност то изисква бърза диагностика и незабавно лечение. Пулмолозите алармират, че подобно на синузита ранните симптоми на пневмония като кашлица, болки в гърдите, треска и задух приличат на тези на конвенционалния грип. Прилагането на симптоматично лечение у дома обаче е противопоказно, тъй като може да доведе до влошаване на ситуацията.

Предотвратяване на усложненията след грип с природни средства

Висококвалифицираните медицински специалисти на програма Имунитет напомнят, че до усложнения след прекаран грип може да не се стигне, ако се поддържа силен имунитет. За засилване на защитните сили на организма през грипния сезон те горещо препоръчват на хората от рисковите групи редовен прием на мощния имуностимулатор Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho. Оригиналната комбинация от екстракт от Ехинацея и Котешки нокът в състава му осигурява мощна защита срещу вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Освен при синузит, бронхит и пневмония той е се прилага за лечение и профилактика на редица дихателни инфекции като отит, ринофарингит, тонзилит и др. Приема се по 1 капсула до 3 пъти дневно. В условия на повишена заболеваемост се препоръчва поддържащата доза да не пада под 2 капсули дневно.

borola
Сподели.

Коментари

avatar