В различните периоди детският имунитет има редица особености. Могат да се оформят пет периода. Първият период на имунна криза настъпва в първите 28 дни от живота на детето. В тази възраст неговия имунитет се състои от това, което е наследено от майката. В същото време, детето става много чувствително към вируси, на които все още не е в състояние да се противопостави. Вторият период на имунна криза възниква в периода от четири до шест месеца, през което време в организма на детето се разрушават майчините антитела. Тук е много важно да се следят всички предписания за ваксинация. На тази възраст детето става податливо на стомашни възпаления и такива на дихателните органи. Често се появяват и хранителни алергии. Третият период на имунна криза се явява възрастта над 2 години.

В по-голямата си част това се дължи на активното опознаване на света. В този период често се проявяват вродените аномалии. Четвъртият период е 4-5 години. Характеризира се в поява на хронични заболявания, така че в този период е важно да се пристъпва към своевременно лечение на вирусни и инфекциозни заболявания. Последният период се проявява от 12 до 15 годишна възраст. Възниква основно на фона на хормонални промени. Това е възрастта, в която окончателно съзрява имунитета. За неговото нормално функциониране важна роля играе тютюнопушенето, употребата на алкохол или наркотични средства.

Освен естествените кризи, причините за спад в имунитета са много – нездравословно хранене, липса на протеини и витамини, инфекциозни заболявания, хронични заболявания, екологично неблагоприятни условия, използване на антибиотици и др. Независимо каква е причината, важно е състоянието на имунната система да се нормализира навреме. Преди всичко трябва да се преразгледа хранителният режим на детето, в който ежедневно трябва да присъстват в достатъчни количества незамнеими вещества, каквото са витамините и жизненоважните микроелементи.

borola
Сподели.

Оставете коментар