Заразените с коронавирус деца проявяват по-леки симптоми, в сравнение с възрастните. Какво е мнението на учените по темата ни разкрива материал, публикуван в сп. The Scientist.

„По-младата” имунна система може да е причина децата да нямат тежки симптоми на коронавирус

Изследвания върху мишки показват, че младите индивиди също се заразяват с вируса, но не развиват заболяване. Това дава повод на учените да смятат, че децата и възрастните са в еднакъв риск от инфектиране, но при децата не се наблюдават тежки симптоми и усложнения. Едно от евентуалните обяснения е, че с напредване на възрастта, много имунни клетки губят активността си. Учените смятат, че имунната система също старее и изгубва способността си да реагира ефективно на патогените.

В изследване от 2010 година, имунологът Стенли Пърлман и негови колеги доказват, че Т-клетките са особено значими за справяне с вирусната инфекция при мишки, заразени със SARS-CoV. „Почти е сигурно, че се нуждаем от антитела и Т-клетъчен отговор, за да се преборим с коронавируса”, споделя Пърлман. Той смята още, че младата имунна система и ефективните ѝ Т-клетки изпращат мощен имунен отговор срещу новия вирус.

Излагане на други вируси от семейството на Коронавирусите

Съществуват още четири коронавируса, които причиняват подобни на грип симптоми. Тези вируси най-често заразяват децата. „Не знаем кой от тях, ако въобще има такъв, може да изгради кръстосан имунитет и към новия коронавирус. Възможно е имунитетът към някои вирусни протеини, получен от циркулиращите вируси на обикновената настинка, да определя и хода на развитие на COVID-19”, споделя вирусологът Канта Субарао.

Друг изследовател на новия коронавирус, Ралф Барик, споделя пред The Scientist, че все още е рано да се определи защо младите животински индивиди и децата боледуват много по-леко от коронавирус. Според него, не се знае още колко от наученото до момента за SARS (подобен вирус на новия коронавирус), може да се отнася и за SARS-CoV-2.

Какво се знае за мерките за предпазване от коронавирус?

От всичко научено до момента, на преден план излиза високата ефективност на силния имунитет за защита и борба с коронавируса. В тази връзка, фирма Борола, водеща компания в сферата на здравеопазването, предлага удачно и работещо решение за укрепване на защитните сили на организма. С него се цели да се осигури максимално предпазване на здравето на най-малките, учениците и влизащите в рисковата група – възрастните, от циркулиращия коронавирус. Приложените схеми съдържат продукти с изцяло природен произход и мощно имуностимулиращо действие. Те са разработени от здравни специалисти във връзка с повишената опасност от заразяване с коронавирус.

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x