Усложнената епидемична обстановка е причина все повече хора да приемат антибиотици. Цената, която плащат за бързодействащата антибиотичната терапия, е твърде висока… в пряк и преносен смисъл. Излишно е да коментираме стойността, на която възлизат въпросните лекарства, затова ще се съсредоточим върху отрицателния им ефект върху организма след тяхната употреба, а именно появата на „дисбактериоза“.

Същност на дисбактериозата

С термините „интестинална дисбиоза“ и „дисбактериоза“ в медицината се обозначава състояние, което се характеризира с нарушение в нормалния състав на чревната микрофлора, позната още като микробиота и микробиом. Дисбалансът в концентрацията на чревните бактерии може да е предизвикан от приема на определени лекарствени вещества (антибиотици), стрес, консумация на млечни продукти и техните производни, придържане към диета, богата на протеини и прости захари, лоши хранителни навици и излагане на мръсна атмосферна среда. Симптомите, издаващи наличието на дисбактериоза, варират от подуване на корема и запек до остри възпалителни заболявания на червата като синдром на раздразнено дебело черво. Ако не се вземат своевременни мерки за овладяването им, те могат да доведат до редица нарушения (мигрена) и автоимунни заболявания (ревматоиден артрит), които на пръв поглед нямат нищо общо със стомашно-чревния такт. Освен това нелекувана дисбактериоза е прелюдия към чревната кандидоза, състояние, при което се наблюдава свръхразвитие на гъбичките кандида албиканс в червата.

Влияние на дисбактериозата върху качеството на живот

Статистиката сочи, че около 70% от населението на Европа страда от дисбактериоза. Основна причина за високото й разпространение е нездравословният начин на живот на жителите на Стария континент. В резултат на лошите привички, които водят до нарушеното съотношение между „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма, европейците по-често страдат от възпаление на червата. Физическите прояви на заболяването, което се характеризира с невъзможност на червата да абсорбират нужните хранителните вещества, са чувство на тежест в стомаха, обща отпадналост и умора. Неразположенията възпрепятстват изпълнението на ежедневните дейности.

Отговорът на природата срещу дисбактериоза

Независимо дали дисбактериозата е причинена от вредните привички, или от приема на антибиотици, неприятните симптоми бързо трябва да се овладеят, за да се сведе до минимум рискът от сериозни последствия за здравето. Възможност за ефективно ограничаване броя на „лошите“ и повишаване растежа на „добрите“ бактерии дава Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Екипът на програма Имунитет съветва засегнатите да се доверят на този изцяло природен продукт, не само заради мощния му пробиотичен и пребиотичен ефект, но и поради безспорните му имуностимулиращи свойства, особено ценни в условия на повишена заболеваемост.

borola
Сподели.

Оставете коментар