Прогнозите на вирусолозите се сбъднаха и епидемия от грип заля страната. На масираната атака на инфекциозното заболяване не устоя най-напред Пернишка област, а след това и областите Стара Загора, Видин, Благоевград и Пазарджик. Поради наблюдавания интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип през настоящата седмица здравните власти обявиха грипна епидемия и в Софийска и Бургаска област. С това общият брой на областите, обхванати от епидемия от грип, стана седем. В засегнатите области са въведени всички ограничителни мерки в болничните заведения, като преустановяване на свижданията, плановите операции, работата на женските и детските консултации, провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации, както и профилактичната дейност. Повече за динамичната картината на заболеваемостта, актуалните грипни щамове и мерките за превенция ще узнаете в следващите редове.

Очаква се епидемията от грип да достигне своя пик в близките дни

Според актуалната справка на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) заболеваемостта от грип и ОРЗ за периода от 15.01.2018 г. до 21.01.2018 г. е 189.49 на 10 000 души срещу 177.68 на 10 000 души за предходната седмица. Прави впечатление, че преобладаващата част от болните са деца от 0 до 4 и от 5 до 14 години. Броят на заболелите от първата възрастова група е 630.86, а от втората – 563.15. Поразените от грип граждани на възраст от 15 до 29 години са 268.68, тези от 30 до 64 са 93.41, а над 65 години – 70.92. Здравните експерти информират, че картината на заболеваемостта е динамична. Трудно е да се прогнозира в кои области ще се увеличат заболелите. Епидемията от грип обаче се разраства и се очаква да достигне своя пик в следващите дни.

Грип от тип B взема превес над грип от тип А

От 15.01.2018 до 21.01.2018 г. включително са изследвани общо 269 проби, от които 95 са потвърдени грипни вируса – 9 от тип А (H3N2 и H1N1 (2009) и 86 от тип B (RSV, PIV и други). Противно на очакванията на вирусолозите в началото на грипната вълна преобладаващи да бъдат щамовете от група А, в момента, както става ясно и от данните, се разпространяват основно тези от група Б – щам „Виктория“ и щам „Ямагата“. Към момента най-много заболели има от грип с щам „Ямагата“. Водещи здравни експерти припомнят, че миналата година е върлувал грип тип А и обръщат внимание, че голяма част от населението няма имунитет срещу тип Б. Апелът им е да не се подценява сериозността на „Ямагата“. Макар симптомите му да не се различават съществено от тези на миналогодишния грип, те протичат значително по-тежко. По думите на проф. Нели Корсун от НЦЗПБ усложненията в резултат от „Ямагата“ могат да засегнат редица системи като най-уязвима е дихателната. Според нея обаче не е късно хората от рисковите групи да се ваксинират.

Спешни мерки срещу грип при деца и възрастни

Изграждането на ефективна защита срещу грип предполага освен поставяне на съответната противогрипна ваксина и използване на качествени имуностимулатори. Такива са продуктите от фамилия Имунобор, които мощно укрепват защитните сили на организма на деца и възрастни и усилват имунния отговор, а оттам и ефекта на ваксината.
В условията на повишена заболеваемост и епидемия от грип е удачно децата да приемат имуностимулатори, които са доказали своята ефективност през годините и се препоръчват от водещи специлисти у нас. Именно такъв продукт е Имунобор Кидс/Imunobor® Kids. Сиропната форма е подходяща за най малките, а капсулната – за деца в училищна възраст.

Имунобор Протект/Imunobor® Protect е най-новият продукт от фамилия Имунобор, подходящ за прием преди, по време и след боледуване. Съдържа бета глюкан, активна форма на витамин C и стандартизиран екстракт от плодовете на Роза канина. Имунобор Протект е подходящ за прием от деца над 3 години и възрастни. Препоръчително е приемът да продължи минимум 3 месеца. Таблетките за смучене или дъвчене са с приятен ягодов вкус.

borola
Сподели.

Коментари

avatar