По данни на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) към момента у нас не са регистрирани случаи на западнонилска треска (на лат. Encephalitis Nili occidentalis). Здравните експерти обаче предупреждават, че се очаква заболяването да се разпространи в страната през месец юли и август. Основание за това им дават многото заболели в съседна Гърция и Румъния.

Предвид съществуващата опасност в настоящата статия ще отдадем нужното внимание на болестта. Разберете колкото е възможно повече за нея, за да се предпазите ефективно.

Какво представлява западнонилската треска?

Това е заболяване сред хората и животните, причинявано от вирус от семейство Флавивириде (на лат. Flaviviridae). Разпространители на заразата са кръвосмучещите насекоми – основно комари от род Кулекс (на лат. Culex) и по-рядко кърлежи.

До средата на ХХ в. острата инфекция се среща единствено в тропичните и субтропичните зони на Африка и Азия. В последните години обаче се пренася и на други континенти. Огромна роля за разпространението изиграва човешкият фактор.

Какви са симптомите на западнонилска треска?

Обикновено заболяването протича безсимптомно. Симптомите, ако има такива, наподобяват тези на грип. Включват общо неразположение, висока телесна температура и ускорен пулс, отделяне на секрети от носа, лигавични възпаления, ставни болки. При по-тежки случаи е възможно да се наблюдава и остро възпаление на мозъчната тъкан (енцефалит). Смъртността е ниска. Около 10% от заболелите умират.

Кои са рисковите групи за разпространение на западнонилска треска у нас?

Най-застрашени от заболяването в страната са живеещите, случайно попадналите и работещите в Русе и Силистра. Причината е високата концентрация на комари в тези места по поречието на река Дунав.

Хората в някои райони на Варна и София област също са силно уязвими.

Какви са начините за предпазване от заболяването?

Специалистите подчертават, че българите нямаме имунитет срещу западнонилската треска, тъй като заболяването е сравнително ново за страната. Имайки предвид това, най-доброто, което може да се направи, за да се предотврати болестта, е:

  • да се избягват местата, където струпването на комари е голямо
  • да се носят дрехи, които покриват тялото
  • да се нанасят репеленти срещу насекоми на откритите части на тялото
  • да се използват комарници и уреди против насекоми в домовете

Как да се усили превантивният ефект на предложените мерки срещу западнонилска треска?

С цел повишаване на имунитета специалистите препоръчват употребата на Имунобор Протект/Imunobor® Protect – перфектно допълнение към предложените методи за предпазване от болестта. Този мощен имуностимулатор представлява рационална комбинация от високопречистен микронизиран Бета глюкан, активна форма на витамин C и екстракт от плодовете на Роза канина. Специално създаден е да повишава естествените защитни сили на организма в условия на повишена заболеваемост. Благотворното му действие се дължи на способността да активира имунните клетки, които се борят с вирусите. Освен че повишава имунитета, този природен дар действа общоукрепващо и повишава жизнения тонус.

Имунобор Протект е подходящ както за възрастни, така и за деца над 3 години. Предлага се под формата на таблетки за смучене, с приятен ягодов вкус.

Продуктът има отлична поносимост и висок профил на безопасност. За постигане на оптимални резултати се препоръчва да се приема минимум 3 месеца.

borola
Сподели