Последни научни изследвания показват, че хората със застлъстяване са изложени на по-висок риск от тежко протичане на коронавирус.

Научни данни за тежко протичане на коронавирус при хора със затлъстяване

Изследване от Китай, базирано на данни от 338 пациенти с коронавирус, показва два пъти по-голяма опасност от развитие на тежка пневмония при пациентите с наднормено тегло и затлъстяване. Сред тях в най-висок риск попадат представителите на силния пол.

Учени от Франция откриват, че почти половината от изследвани 124 пациенти, лекувани в интензивни отделения, имат висок процент затлъстяване.

Изследване на пациенти от Обединеното кралство показва, че почти 75% от 6 720 пациенти с коронавирус, приети в интензивни отделения, имат наднормено тегло и затлъстяване.

Затлъстяването при по-млади хора също може да повлияе развитието на коронавирусната инфекция

Според две проучвания от Ню Йорк, по-младите хора със затлъстяване също могат да изпитат тежки симптоми на коронавирус. Едното изследване разглежда 3 165 пациенти с COVID-19. Учените отчитат, че хората под 60 години, с индекс на телесна маса между 30 и 34, е два пъти по-вероятно да постъпят в интензивно отделение, в сравнение с пациентите с нормално тегло. Опасността нараства при пациенти с коронавирус и индекс на телесна маса над 35.

Друго проучване показва, че затлъстяването е основен здравословен проблем, който води до усложняване на протичането на коронавирусната инфекция при пациенти под 64 години.

Каква е връзката между затлъстяване и тежко протичане на коронавирус?

Известно е, че затлъстяването може да окаже влияние върху белодробната функция. Излишните килограми около корема и талията могат да компресират гърдите, което да затрудни движението на диафрагмата и да ограничи разширяването на белите дробове. По-ниските нива на кислород в кръвта могат да утежнят симптомите на вирусната инфекция.

Знае се още, че затлъстяването води до състояние на хронично възпаление в организма, което може да затрудни имунния отговор. Това може да бъде причина за невъзможност на имунната система да се пребори с коронавируса.

Въпреки данните, учените още нямат конкретен отговор за връзката между затлъстяването и развитието на тежък коронавирус. Най-вероятно става въпрос за сложен механизъм, тъй като само по себе си, затлъстяването е резултат от взаимодействие между генетични, хормонални, поведенчески и социални фактори.

Какво може да се направи, за да се избегне опасността от заразяване и тежко протичане на инфекцията?

Хората, попадащи в рисковите групи за развитие на тежък коронавирус, е нужно да подхождат с особено внимание при прилагане на мерките за предпазване от заразяване. Те е добре да помислят за засилване на защитните функции на организма за ефективна протекция срещу разболяване. Най-удачно е да се заложи на природна имуностимулация. Тя е изпитано ефикасна и напълно безвредна за здравето, особено при хора, страдащи от медицински състояния или заболявания. Работещо решение за предпазване от всички циркулиращи вируси, включително и коронавирус, предлага фирма Борола. То включва схема за прием на природните имуностимулатори Имунобор, доказали ефективността си в дългогодишната клинична практика и сред множеството доволни клиенти. Имуностимулаторите насочват действието си към укрепване на имунитета, блокиране на пътя на заразяване през устната кухина и осигуряване на важни витамини и минерали на организма за борба с патогените.

За възрастни:

Удачен е и приемът на Оксибор Форте/Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно, за максимална антиоксидантна защита на организма.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x