В края на лятото пазарът изобилства от плодове, които притежават многобройни ползи за здравето. Ако искаме да поддържаме силен имунитет, трябва да повишим консумацията на боровинки и червено грозде. Това твърди проучване на изследователи от института „Лайнъс Полинг“ към Орегонския държавен университет в Корвалис, САЩ., публикувано в сп. Molecular Nutrition and Food Research. Узнайте как са достигнали до него и по какъв начин да се усили положителния ефект, който оказват тези плодове, върху имунната система.

Как учените заключават, че консумацията на боровинки и червено грозде допринася за силен имунитет при възрастните

Изводът на членовете на научния екип се базира на задълбочен анализ на 446 съединения, съдържащи се в плодовете. При сравняване на резултатите се оказва, че два мощни антиоксиданта – ресвератрол в червеното грозде и птеростилбен в боровинките, допринасят за силния имунитет при възрастните. Изследователите разясняват, че и двете съединения са стилбеноиди (естествени феноли и фитоалексини, които се синтезират по естествен път от някои растения) и действат в синхрон с витамин D. В резултат увеличават експресията на антимикробния пептид CAMP (кателицидин) – протеинът, който помага на имунната система да се пребори с патогенните микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички).

„Редица изследвания доказват, че ресвератролът в червеното грозде намалява възпалението и е способен дори да предотврати появата на злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Това обаче е първото проучване, което доказва, че взаимодействайки си с витамин D, въпросното съединение води до увеличаване на експресията на CAMP и така спомага за силния имунитет“, с гордост заявяват авторите на експеримента. При наблюдение на клетъчни култури членовете на научния екип установяват, че комбинацията от тези съединения оказва по-голямо биологично действие, отколкото ако веществата действат самостоятелно. Изследователите обаче са категорични, че са необходими допълнителни проучвания и наблюдения, за да се установи как точно диетата влияе върху силата на имунната система. „Постигането на това знание ще спомогне естествените съединения да се използват за повишаване на вродения имунитет. А това е от особена важност, тъй като антибиотиците бързо губят ефективността си срещу патогените“, разкриват учените.

Кое е най-ефективното природно средство у нас за силен имунитет?

Висококвалифицираните специалисти от програма Имунитет приканват възрастните, които искат да поддържат силен имунитет, да увеличат ефекта от гроздето и боровинките с приема на Имунобор/Imunobor®. Този мощен имуностимулатор съдържа четирите най-важните съставки за укрепване на естествените защитни сили – Котешки нокът, Мака, Йерба Мате и По Деарко. Благодарение на своето взаимодопълващо действие активните съставки укрепват общия имунитет и осигуряват ефективна защита срещу бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Освен това Имунобор повишава жизнения тонус и общото състояние на организма. За да се разгърнат многобройните ползи на Имунобор се изисква значително по-дълъг период на приемане (12 седмици). Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

borola
Сподели.

Коментари

avatar