Темата за вирусът Зика (Zika-virus) е широко дискутирана напоследък, но данните сочат, че място за притеснение няма, поне не и по нашите географски ширини.

Зика-вирусната инфекция се предизвиква от вирус, предаващ се чрез ухапване от комари, основно от род Aedes. Те обитават екваториалните и тропични зони на планетата. Инфекцията е особено опасна за бременните жени, защото усложненията й може да доведат до различни нервно-дегенеративни състояния у плода като развитие на микроцефалия или синдром на Гилън-Баре. И при двете състояния се засяга нервната система (централна или периферна) и са налице парези или сериозни мозъчни увреждания. Зика-вирусни инфекции засега се отчитат с най-голяма численост в страните от Централна и Южна Америка и Карибския басейн. Затова бременни и планиращи бременност жени би следвало да избягват тези дестинации.

По последни данни комари от рода Aedes са засичани и у нас. Видът Aedes albopictus, познат като тигров комар е откриван в Благоевградска, Бургаска, Пловдивска и Старозагорска област, но сред тях не са открити такива, пренасящи зика-вирус. Затова място за тревога у нас засега няма, а специалистите насочват вниманието на бременните и планиращите бременност жени основно към повишаването на имунитета за успешно предпазване от вирусни инфекции.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x