В тези дни всички се радваме на лятното слънце, като е желателно да не забравяме необходимостта от качествена слънцезащита. Докато обаче всички сме запознати с ролята на слънчевите лъчи за развитието на сериозни заболявания на кожата, наясно ли сме със значението на слънцето за силата на нашия имунитет?

Повече или по-малко излагане на слънце през лятото – кое е препоръчителното условие за поддържане на силен имунитет през топлия сезон? Екипът на програма Имунитет предлага отговорът на този въпрос. В допълнение ще предложим и ефективно средство за безопасно поддържане на силен имунитет целогодишно.

Лятното слънце – полезно или вредно за нашия имунитет?

Най-отчетливата реакция на организма след продължително излагане на силното лятно слънце е зачервяването и изгарянето на кожата. Това е своеобразна възпалителна реакция, протичаща с мощното участие на различни имунни клетки и други компоненти на имунитета – цитокини и др. Активирането на имунната система след дълго излагане на слънце е естествена реакция на имунитета, сигнализираща, че нещо не е наред, че е необходимо да се защити организма от сериозни увреждания. Тази защита протича с мощен имунен отговор и унищожаване на клетките, увредени от облъчващото влияние на УВ-лъчите.

Посочената по-горе реакция е пример за активиращото влияние на слънцето върху нашия имунитет, т.е. за това как излагането на слънце през лятото стимулира имунната система. Това обаче е в сила само при краткотрайни слънчеви бани, например при излагане на слънце за не повече от 15 минути.

По-продължителното излагане на слънце потиска имунитета, т.е. действа имуносупресивно. В някои случаи това е позитивен ефект, например при лечение на автоимунни заболявания като псориазис или екзема, при които потискането на имунитета отслабва тежестта на симптомите. Затова част от лечението на подобни автоимунни заболявания е прилагането на т.нар. фототерапия. Роля за отслабването на имунитета в тези ситуации има високата секреция на витамин Д. Той има изявени имуносупресивни функции – забавя пролиферацията на B- и T-клетките на имунитета и потиска активността на т.нар. Лангерхансови клетки в кожата, участващи в поддържането на кожния имунитет. Макар да е полезно при лечението на някои автоимунни заболявания обаче, в болшинството от случаите отслабването на имунитета при дълго излагане на слънце може да крие повече рискове, отколкото ползи.

За целогодишно силен имунитет – умерено излагане на слънце и…

Умереното излагане на слънце, съпроводено с употреба на качествени слънцезащитни продукти, има основно позитивно влияние върху имунитета ни. Екипът на програма Имунитет препоръчва дозираните слънчеви бани през лятото да са допълнени от прием на природните продукти от фамилия Имунобор за осигуряване на оптимално силна имунна система и целогодишно добро здраве.

Продуктите Имунобор са разработени в специални серии за деца и възрастни, които осигуряват целогодишно силен имунитет. Изцяло природните им съставки са гарант за висока ефективност и пълна безопасност при приема им във всяка възраст.

borola
Сподели.

Оставете коментар