Нашата имунна защита представлява набор от защитни механизми, които предпазват организма от патогенните микроорганизми. Кои са въпросните механизми за имунна защита и как действат ще разберем заедно в редовете по-долу.

Повече за нашата имунна защита

Всеки организъм представлява жива система, която е подложена на ежедневни неблагоприятни въздействия от страна на бактерии, вируси и гъбички. Благодарение на нашата имунна защита организмът успява да устои на различни атаки от физични, химични и биологични агенти, които се намират в заобикалящата среда.

Всички механизми на имунна защита (молекули, клетки, тъканни структури), представляват интегрирана система, която не позволява проникването на инфекциозни агенти в организма. Освен безценни ресурси, които ни е дала природата, тя ни е осигурила и цял арсенал от защитни бариери, които ни помагат в борбата с вредните „нашественици“.

Още за механизмите за имунна защита

Напрежението на кислорода, концентрацията на водородните йони (pH) и температурата на тялото са само малка част от механизмите за имунна защита, с които сме „въоръжени“. Нека разберем повече за тях!

Напрежение на кислорода

В организма то е достатъчно високо, за да възпрепятства размножаването на микроорганизмите, които се нуждаят от кислородна среда за своето развитие.

Кисела среда

В местата на масов контакт (кожа, стомах, възпалително огнище и др.) тя e непреодолима бариера за редица микроорганизми.

Повишена температура на тялото

Високата телесна температура играе важна роля като механизъм на имунна защита при инфекциозни заболявания. Тя е реакция на тялото към появила се инфекция, при което се създава неблагоприятна среда за развитие на повечето микроорганизми и те загиват.

Структурно-функционални бариерни системи

Чрез тях организмът противодейства на бактериите. Структурно-функционални бариерни системи включват мембраните на клетките, които освен транспортна и регулаторна функция имат и защитни свойства, ензимите, кожата, лигавиците и много други.

Здравата кожа е не само израз на добро здраве и външна красота. Тя изпълнява и роля на механично препятствие за много микроорганизми, благодарение на ниското си pH (3,5 – 5).

Лигавиците също изпълняват бариерни функции в организма. Секретът, който се отделя от тях по механичен път отстранява попадналите микроорганизми.

Ензимите имат особена роля в механизмите за имунна защита

Така например ензимът мурамидаза, който се съдържа в слюнката, секрета на носната лигавица, стомашния сок, кръвта и левкоцитите, има изразени свойства да унищожава различни бактерии, попаднали в организма.

Стомашният сок има съществена роля в процеса на храносмилане. Той обаче притежава и бариерна функция, свързана с действието на солната киселина и по-конкретно на ензима пепсин, който има мощен унищожаващ ефект срещу повечето микроорганизми.

Както е известно черният дроб се нарича „химична лаборатория“ на човешкия организъм. Наред с всички жизненоважни функции, които този орган изпълнява, в него има и специфични клетки и ензими, които обезвреждат редица токсични продукти, в т.ч. и бактерийни токсини.

Чрез урината също се елиминират редица токсични продукти на инфекциозни причинители.

Изпитани природни средства за по-силна имунна защита

Понякога нашата имунна защита се нуждае от допълнителна помощ, за да може да се справи по-лесно с неблагоприятни въздействия от страна на бактерии, вируси и гъбички. Тогава на помощ идват природните имуностимулатори.

Мощни имуностимулатори са Ехинацея, Котешки нокът, Мака, Мате, Мравчено дърво, бета глюкан, витамин C. Всички те са основни компоненти, които влизат в състава на продуктите от фамилия Имунобор.

Ние от програма Имунитет горещо препоръчваме тези продукти. Те превъзхождат конкурентите си на пазара у нас по качеството на съставките, фармацевтична форма и технология на производството. Произведени са според изискванията за добра производствена практика. Произходът и качеството им са гарантирани. Активните съставки са внимателно подбрани и прецизно комбинирани и дозирани за постигане на оптимален ефект. Освен това взаимно допълват и усилват полезното си действие. Това ги прави незаменими за подпомагане на защитните механизми на имунната система както на деца, така и на възрастни.

Продуктите от фамилия Имунобор са 100% натурални

Не съдържат консерванти, оцветители и ароматизатори. Имат отлична поносимост и висок профил на безопасност, което ги превръща в идеални средства за продължителна употреба. Не водят до странични ефекти и нежелани реакции. Налични са в по-добрите аптеки в цялата страна. Могат да се поръчат и онлайн в сайта на електронния магазин Момо – www.momo.bg, където често има ексклузивни промоции.

borola
Сподели.

Коментари

avatar