Всеки човек има индивидуален тип имунна система с различни особености, активност и потенциал. Затова хората се различават по отношение на реакцията на имунната система при среща с болестотворни микроорганизми. Кои фактори са в основата на индивидуалните особености на имунната система? В настоящата публикация ще дадем отговор на въпроса и ще посочим основната особеност, по която си приличат всички типове имунна система.

Имунна система – откъде идват различията в индивидуалната активност?

Според учените, причината имунната система при всеки човек да има индивидуална активност се крие в потенциала ѝ да образува цитокини. Те са основен компонент на каскадата от реакции, с които се осъществява имунният отговор към разпознаваните като чужди за организма агенти.

Основните фактори, които влияят върху синтеза на цитокини и активността на имунната система, включват:

Пол и възраст

На база на тези фактори са установени две интересни особености на имунната система. Жените по-често страдат от автоимунни заболявания, но пък имунната им система “старее” по-бавно. При мъжете възрастта оказва по-сериозна роля за отслабване активността и потенциала на имунната система.

Затлъстяване

Количеството мастни запаси е различно при всеки човек. Установено е, че мастните депа оказват влияние върху производството на цитокини и активността на имунната система. При хората със сериозно затлъстяване често тя е свръхактивна, което предразполага към развитие на автоимунни заболявания.

Генетични особености

Счита се, че между 25% и 75% от активността на имунната система се детерминира от генетичните заложби. Наличието на определени гени е причина имунната система при някои хора много бързо да неутрализира вирусите. Тези хора обаче разполагат със слаби защитни механизми срещу бактерии.

Състояние на чревната флора

Полезните бактерии в червата ни също влияят на производството на цитокини и силата на имунния отговор. Изчислено е, че разликите в моментното състояние на чревната флора при различните хора могат да доведат до над 10% разлика в силата на имунния отговор към един и същ болестотворен агент. Това превръща регулирането на чревната флора във водещ фактор, подпомагащ имунотерапията.

Какво е общото между имунните системи при отделните хора?

Наред с посочените индивидуални различия в състоянието на имунната система при отделните хора има и един фактор, който е общ за всички. Това е податливостта на имунната система към действието на имуностимулаторите. При прием на подобни продукти имунната система при всички хора и във всяка възраст може да подобри дейността си. Тази особеност подчертава нуждата от навременни мерки за подсилване на имунната система, особено при хора с отслабен имунитет.

В тази връзка програма Имунитет посочва природните имуностимулатори от фамилия Имунобор като водещо средство за подсилване на имунната система във всяка възраст. Продуктите Имунобор са разработени в отделни серии за бебета, деца и възрастни. Съставът им е прецизно съобразен в съответните направления за засилване на имунната система според индивидуалните особености на имунитета във всяка възраст.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x