Хранителният режим е сред външните фактори, които оказват най-силно влияние върху дейността на нашата имунна система. Ще се убедите сами в това, когато прочетете докрай настоящата статия. В нея д-р Филип Калдер, професор по хранителна имунология в Университета в Саутхемптън, излага солидни аргументи в подкрепа на тезата, че храненето съществено повлиява имунитета.

Начини, по които хранителния режим влияе на имунната система

В резултат на редица лабораторни изследвания д-р Калдер и колегите му откриват три основни взаимовръзки между хранителния режим и имунната система.

По думите на д-р Калдер първата взаимовръзка е най-основната.

Тя се състои в това, че храната е източникът на енергия, необходим на имунната система, за да изпълнява своите функции. „Имунната система е силно метаболитно активна. Казано на разбираем език, тя се нуждае от много енергия, за да функционира оптимално“, обяснява д-р Калдер. И продължава: „Главен източник на енергия за имунната система е храната и съдържащите се в нея въглехидрати, мазнини, протеини и др. Ето защо всеки човек трябва да се стреми да приема достатъчно качествена и полезна храна. Единствено по този начин имунната система ще може да изпълнява качествено своите функции.

Освен за нормалното функциониране на имунната система енергийният тласък, който дава храната, е жизнено необходим и за производството на имунни клетки. „Синтезът на бели кръвни телца (левкоцити) е свързан с редица сложни биохимични реакции. В тях участие вземат много ензими, които се нуждаят от голямо количество енергия, за да функционират. А енергията, както вече казахме, идва от веществата, съдържащи се в храната. Ето защо, за да се стимулира производството на левкоцити, е необходимо да се придържаме към здравословен хранителен режим. А за такъв се смята този, който ни доставя всички необходими хранителни вещества в правилното съотношение“, напомня д-р Калдер.
Той обръща специално внимание, че ако храненето е еднообразно и небалансирано в организма настъпва недостиг на микро и макронутриенти. В резултат имунният отговор отслабва и устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания рязко намалява.

Втората взаимовръзка между хранителния режим и имунната система

Д-р Калдер е категоричен, че храненето има ключова роля и за модулиране на имунния отговор. „В храната се съдържат вещества, които са регулатори на имунния отговор. Такива са витамин А, витамин D, омега-3 мастни киселини и пробиотиците. Ето защо „източниците“ на тези вещества трябва да намират по-често място на нашата трапеза. Наблягайки на консумацията им ще можем да подсилим имунния отговор и да осигурим максимална защита на организма срещу факторите на средата, които имат потенциално патогенно действие“, информира ученият.

Трета взаимовръзка между хранителния режим и имунната система

Според д-р Калдер третият начин, по който храненето контролира имунния отговор, е чрез чревната микробиота. „Храненето оказва пряко влияние върху чревната микрофлора, а тя на свой ред играе важна роля по отношение на формиране на имунитета. С други думи, когато ядем, бихме могли да модулираме чревната микробиота и така да повлияем на начина, по който функционира нашата имунна система.

Идеално допълнение към храненето за изграждане на непобедима имунна система

Специалистите имунолози от програма Имунитет напълно подкрепят доводите на д-р Калдер относно влиянието на хранителния режим върху имунната система. Те обаче не пропускат да отбележат, че освен с подходящо хранене върху функцията на имунитета може да се повлияе положително и с висококачествен имуностимулатор. Такъв на пазара у нас заинтересованите могат да открият в лицето на Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300. Вдъхновен изцяло от природата, този продукт се грижи за поддържането на „здрав“ имунен отговор от страна на организма през цялата година. Тайната на могъщата му сила се крие в оптималното количество Бета глюкан в състава му. Този естествен полизахарид, който се открива в дрожди, бактерии, гъби и зърнени култури, е признат като единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Попадайки в организма, Бета глюканът в Имунобор Бета Глюкан 300 засилва активността на имунните клетки и способността им да убиват бактерии и други болестотворни микроорганизми. Наред с това стимулира производството на имунни тела и повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалните, чревните и пикочните пътища. Поради комплексното си действие Имунобор Бета Глюкан 300 успешно се прилага за подпомагане функцията на имунната система при склонност към чести бактериални, вирусни и гъбични инфекции. А сега и най-хубавото – Имунобор Бета Глюкан 300 може да се приема както от възрастни, така и от деца. За да се насладят на безкрайните му ползи, те трябва да го приемат по следния начин:

  • възрастни – по 1 растителна капсула до 3 пъти дневно на гладно
  • деца над 1 г. – по 1 растителна капсула до 2 пъти дневно на гладно

Имунобор Бета Глюкан 300 има отлична поносимост и е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба.

borola
Сподели.

Коментари

avatar