Имуноглобулин А, намиращ се в човешката слюнка, играе важна защитна роля срещу COVID-19. Повече информация за ключовите пазители на здравето – имуноглобулините, научете в следващите редове.

Какво представляват имуноглобулините и каква е функцията им?

Имуноглобулините, познати още като антитела, са гликопротеини, които се произвеждат от белите кръвни клетки. Имуноглобулините играят ключова роля в реакцията на имунната система срещу болестотворните микроорганизми. Те разпознават дадени атигени (вируси или бактерии), които атакуват организма, свързват се с тях и спомагат за унищожаването им. При следваща среща със същите антигени, организмът вече е изградил имунитет срещу тях.

Имунният отговор е много сложен и специфичен процес. След като организмът е изложен на нашествие на антигени, се увеличава производството на антитела. Проучвания на новия коронавирус показват, че по-изразено циркулиране на антитела се забелязва на 5-тия ден след инфекция. Преди това също е възможно наличието им в кръвта на заразения, тъй като те се появяват паралелно с появата на симптомите.

Съществуват различни класове и подкласове имуноглобулини. В следващите редове ще обърнем повече внимание на имуноглобулин А, който е ключов за локалния имунитет на лигавиците. Именно те са „входните врати” на коронавируса.

Имуноглобулин А – роля в борбата срещу коронавирус

Имуноглобулин А защитава „на първа линия” лигавиците от болестотворни микроогранизми. Намира се в слюнката, сълзите, респираторните и стомашните секрети, кърмата и секретите на пикочо-половата система. Изключително важен е за протекция на дихателните пътища от инфекция с COVID-19.

Известно е, че новият коронавирус има изразен афинитет към AC2 рецепторите на клетките. Такива рецептори има не само на клетките на дихателната система, а и на имунните клетки. Д-р Румен Хичев, ръководител на група към кризисния щаб за борба с коронавируса към Министерството на здравеопазването, отбелязва, че COVID-19 може да порази и имунната система, като повлияе на имунния отговор. Той споделя още, че изразен вирусен товар се наблюдава в назофаренгеалния сегмент още преди поява на симптоми на COVID-19. След проява на симптоматика, вирусният товар намалява. Може да се счита, че тогава той слиза към долните дихателни пътища. За предпазване от коронавирус е от огромно значение да се блокира заразяването на ниво устна кухина. Това може да бъде постигнато успешно чрез увеличаване на имуноглобулин А, който подсилва локалния имунитет и действа като бариера срещу вируса.

Увеличаване нивото на имуноглобулин А и засилване на имунитета срещу COVID-19

Максимална защита срещу COVID-19 може да се осъществи на няколко нива. За увеличаване нивото на имуноглобулин А в устната кухина, с цел блокиране на пътя на заразяването, се грижи Имунобор Протект. Той е доказан назофаренгеален протектор с мощно антивирусно, антибактериално и противовъзпалително действие. Освен увеличаване на имуноглобулин А в слюнката, той възпрепятства пресушаването на лигавицата на устната кухина, което намалява риска от заразяване. Следващите нива за протекция са обща имуномодулация, набавяне на антивирусни вещества и антиоксидантна защита на организма. Мощна защита срещу коронавирус, обхващаща всички посочени нива, осигуряват продуктите Имунобор. Приемът им е описан в специално разработени схеми от здравните експерти на Борола във връзка с епидемичната обстановка в страната.

Мощна защита срещу вируси

За възрастни:

При възрастни е удачен и приемът на Оксибор Форте/Oxybor® Forte за максимална антиоксидантна защита на организма.

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x