Високите температури през пролетно-летния сезон благоприятстват развитието на болестотворни микроорганизми, които предизвикват инфекциозна диария. Рискът да попаднем в плен на чревното разстройство, което настъпва внезапно и протича с често изхвърляне на воднисти изпражнения, рязко се увеличава. Единственият начин да се противопоставим на надвисналата опасност, е като спазваме определени правила в ежедневието си. Не ги пропускайте и започнете да ги прилагате още сега!

Мерки за ефективно предпазване от инфекциозна диария

Поддържане на отлична хигиена на ръцете

Редовното измиване на ръцете е ключов фактор за предотвратяване на инфекциозна диария. Според скорошно проучване този хигиенен навик, не само предпазва, но и намалява честотата и продължителността на епизодите на чревното разстройство с 30%. За да премахнем напълно бактериите, причинители на инфекциозна диария, обаче е необходимо да:

  • използваме хладка вода и меко и щадящо измивно средство, което почиства кожата в дълбочина; употребата на антибактериални продукти трябва да се избягва, защото те нарушават естествения кожен баланс
  • сапунисаме добре ръцете и да търкаме старателно дланите, опакото на дланта, между пръстите, около и под ноктите около 10 минути
  • изплакнем обилно ръцете под течаща вода
  • подсушим ръцете си с хартиена кърпа вместо със сешоар за ръце, защото той е истински разпространител на бактерии

Избягване на неоправданата употреба на антибиотици

Към приема на антибиотици трябва да се подхожда изключително отговорно, тъй като те променят нормалната микрофлора в червата. В резултат се стига до редица стомашно-чревни смущения, включително и инфекциозна диария. Ето защо към антибиотично лечение е препоръчително да пристъпваме само в крайно належащ случай.

Спазване на хигиенни изисквания при приготвяне и съхранение на храната

Правилното приготовление и съхранение на хранителните продукти е от съществено значение за предпазване от инфекциозна диария. Съветът на специалистите е да:

  • консумираме месо и риба само след добра термична обработка
  • да измиваме добре плодовете и зеленчуците, преди да ги ядем
  • да поставяме храната в хладилник или фризер, за да предотвратим нейното разваляне
  • да не съхраняваме в непосредствена близост сурова до сготвена храна

Добавяне на пробиотици към храната

Съществуват достатъчно доказателства, че „добрите“ бактерии способстват предотвратяването на инфекциозна диария при деца и възрастни. Протективните им свойства се дължат на уникалната способност да възстановяват чревната микрофлора. Храните, в които изобилстват, са киселото зеле и кисело мляко, за производството, на което обаче не е използвано пастьоризирано прясно мляко.

Съветът на специалистите за намаляване на опасността от инфекциозна диария

Медицинските специалисти от екипа на програма Имунитет горещо препоръчват да увеличим протективния ефект на пробиотичните храни с приема на Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Всяка капсула от този уникален продукт насища организма с оптимално количество пробиотик (Лактобацилус булгарикус) и естествен имуностимулатор (Бета-глюкан). В резултат на мощното взаимодопълващо действие на активните съставки Имунобор Биотик поддържа стабилно равновесието на чревната микрофлора, оказва директен антимикробен ефект и повишава защитните сили на организма. Освен за профилактика този изцяло натурален продукт успешно се използва и за овладяване на инфекциозна диария и други широко разпространени стомашно-чревни разстройства при деца и възрастни. При редовен прием по 1 капсула 3 пъти дневно на гладно Имунобор Биотик намалява тежестта на симптомите и значително съкращава периода на боледуване.

borola
Сподели.

Коментари

avatar