Великденските пости започнаха и с нова сила се разгоряха споровете между диетолозите доколко 40-дневният период на въздържание от определени храни изцелява тялото и гарантира силна имунна система. Допълнително напрежение между поддръжниците и противниците на противоречивата теза внесе скорошно изследване на учени от Южнокалифорнийският университет в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ, според което освен че спомага за повишаване на защитните сили на организма, постенето допринася за възобновяване на имунните клетки и е в основата на дълголетието.

Как постите допринасят за регенерирането на имунната система?

Според членовете на научния екип ограничението в храненето по време на пост не само че не уврежда имунната система, а дори напротив – помага тя да се възобнови. „Имунните клетки буквално се регенерират, докато хората се въздържат от определени храни. Само по себе си откритието е революционно, тъй като е ключ към поддържане на добро здраве и запазване на свеж външен вид до дълбока старост“, горд е от успеха д-р Валтер Лонго, автор на изследването. За да достигне до това заключение, той провежда заедно с колегите си серия от наблюдения, проследяващи как влияе строгият пост с продължителност между 2 и 4 дни върху имунната система. При сравнителния анализ им прави впечатление, че на третия ден от гладуването своеобразен отряд от кръвни стволови клетки започва да произвежда бели кръвни телца (левкоцити), които помагат на организма да се бори с различни болестотворни микроорганизми. Действието на постите върху имунната система наподобява това на превключвател, с който се активира или деактивира дадена функция. „Когато спазвате пост, вие давате зелена светлина на стволовите клетки да се размножават и да възстановяват организма“, категоричен е д-р Лонго. Регенерирането на имунните клетки вдъхва надежда за нов живот на хора, претърпели химиотерапия, чиято имунна система буквално е опустошена от химическите вещества, които потискат механизмите на делене и размножаване на туморните клетки. Освен това вследствие на постенето нивото на специфичния ензим PKA намалява и процесите на стареене се забавят.

Как да се осигури оптимална регенерация на имунната система по време на пости?

Д-р Лонго препоръчва на хората със слаба имунна система да се възползват от лечебното гладуване 2 или 3 дни в месеца. Съветът му обаче е, те да се консултират със своя лекуващ лекар, преди да предприемат това начинание. В случай че няма обективна причина, поради която да не могат да спазват пост, е добре да съблюдават следните основни правила:
• трябва да приемат достатъчно вода и зелени смутита, които подпомагат детоксикацията
• прясно изцедените сокове не бива да имат фибри, за да се усвояват максимално бързо от организма
• не бива да се консумират сокове със съмнително качество

Подсилване на имунната система без опасност от нарушаване на наложените ограничения в храненето

Без да омаловажават откритието на американските си колеги, висококвалифицираните специалисти от програма Имунитет напомнят на хората, спазващи стриктен 40-дневен пост, че ограниченията в храненето все пак крият минимален риск от компрометиране на защитните сили на организма. За да се предотвратят нежеланите последствия за здравето, те ги приканват да заложат на приема на качествените имуностимулатори от фамилия Имунобор. Тези изцяло природни продукти повишават броя и активността на някои бели кръвни клетки, участващи в имунната защита, и са незаменими за предпазване на организма от вирусни, бактериални и гъбични инфекции. Голяма част от тези иновативни формули за силна имунна система се предлагат в растителни капсули, подходящи за вегани, вегетарианци и постещи.

borola
Сподели.

Коментари

avatar