Напоследък едно от най-честите опасения на хората е, че могат да се заразят с коронавирус от домашни любимци (кучета и котки). Кое подклажда страха на гражданите и обоснован ли е той? Отговорите търсете в следващите редове.

Ето какво подбужда страха, че домашни любимци могат да са източник на зараза с новия коронавирус

Тревогата на голяма част от хората е породена от появилата се информация, че вирусът е бил открит при една домашна котка и две кучета от Хонконг, чиито собственици са били засегнати от COVID-19. Котката не проявявала симптоми. При кучетата също не били установени клинични признаци. Всички животни обаче била поставени под наблюдение.

Мнението на специалистите по въпроса дали домашни животни могат да пренасят новия коронавирус

Експертите от Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че няма научни доказателства за риск от предаване на новия коронавирус от домашни любимци като кучета и котки на хора. Те също така отрекоха възможността за заразяване на домашен любимец от болния му стопанин.

Специалистите обръщат внимание, че коронавирусите могат да причинят заболяване при домашни животни. Въпросните коронавируси обаче принадлежат към различни родове и нямат директна гинетична връзка с новия коронавирус, който предизвиква инфекции при хората.

С оглед на всичко казано дотук, те призовават хората да не се безпокоят излишно и да бъдат отговорни стопани на своите домашни любимци.

Мерки при отглеждане на домашни любимци в условия на пандемия от коронавирус

Въпреки че реално не съществува опасност новият коронавирус да се предаде от домашно животно на човек и обратно, специалистите напомнят на хората да спазват нормите за хигиена. Измиването на лапите на кучето с вода и сапун след разходка навън и дезинфекцирането на всички повърхности в дома е от съществено значение за намаляване на риска от пренасяне на зараза. Редовното и старателно миене на ръцете е абсолютно задължително след разходка, хранене и галене на кучето.

Вече е ясно, че домашните животни не могат да заразят хора с новия коронавирус. Време е да припомним начините за предпазване от заразяване

Ние от „Борола“, компания лидер в сферата на здравеопазването в България, напомняме, че най-сигурните начини за намаляване на риска от заразяване с коронавирус са:

  • социално дистанциране
  • стриктно спазване на хигиенните норми
  • носене на защитни очила, латексови ръкавици и предпазни маски
  • укрепване на имунитета

За подсилване на имунната система предлагаме следните решения:

За възрастни:

При възрастни е удачен и приемът на Оксибор Форте/Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно, за максимална антиоксидантна защита на организма.

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

Продуктите с марка Имунобор са напълно безопасни. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящи са за продължителен прием. Могат да се поръчат от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x