Твърдението, че нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен влошават симптомите на коронавирус инфекция е неоправдано. За това информират от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Научете повече по темата.

Ето какво провокира изявлението на ЕМА относно приема на НСПВС като ибупрофен при съмнение за инфекция с коронавирус

Изявлението на ЕМА идва в отговор на изнесения от френското здравно министерство списък с лекарства, които не трябва да се приемат при съмнение за инфекция с коронавирус. Сред непрепоръчваните препарати попадат и тези на базата на ибупрофен. За тях се предполага, че са влошили сериозно състоянието на четирима пациенти с коронавирус без придружаващи заболявания. За да се предотвратят нежелани последици за здравето френските здравни експерти препоръчват прием на парацетамол (ацетаминофен) вместо ибупрофен.

Все повече специалисти смятат, че приемът на НСПВС като ибупрофен НЕ влошава протичането на инфекция с коронавирус

Изказването на френските здравни експерти предизвика широк медиен отзвук и противоречиви реакции. Все повече специалисти обаче намират предупреждението за несъстоятелно.

От Министерството на здравеопазването на Испания заявиха, че няма категорчни доказателства, че ибупрофен или други НСПВС влошават коронавирус инфекцията. Те обръщат внимание, че в листовката на този вид лекарствени средства е посочено, че е възможно да замаскират симптомите на инфекция. Това от своя страна може да доведе до по-късно диагностициране. Информацията обаче се отнася до инфекциите като цяло, а не конктерно за коронавирус инфекцията.

Британските здравни специалисти също не разполагат с доказателства, че приемът на НСПВС като ибупрофен утежнява инфекцията с COVID-19. Въпреки това Националната здравна служба на Великобритания препоръчва парацетамол като по-добра алтернатива за понижаване на температурата при съмнение за коронавирус инфекция.

От ЕМА коментират, че внимателно следят ситуацията и ще обръщат специално внимание на всяка нова информация относно влиянието на НСПВС върху инфекцията с коронавирус

Категорични са, че пациентите и лекарите трябва да обсъдят всички налични възможности за понижаване на температурата, включително приема на парацетамол и НСПВС като ибупрофен. Изрично подчертават, че трябва да вземат предвид индивидуалните рискови фактори на пациентите, преди да се пристъпи към прием на какъвто и да е температуропонижаващ продукт. Напомнят, че не бива да се пренебрегват и специфичните препоръки на всяка от държавите членки на ЕС. За уточнение ще посочим, че в повечето от тях е посочен парацетамолът като средство на първи избор при температура.

След като представихме становището на ЕМА относно приема на НСПВС като ибупрофен при съмнение за коронавирус, ще припомним как да се намали рискът от инфекция с COVID-19

Ние от екипа на компания „Борола“, безспорен лидер в сферата на здравеопазването, напомняме, че за да се намали опасността от коронавирус инфекция е нужно да се:

  • избягват социалните контакти
  • спазва висока лична хигиена
  • носят предпазни средства – маска, ръкавици и очила
  • укрепи имунитетът

Във връзка с подсилването на имунната система предлагаме следните изпитани решения:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

Продуктите от фамилия Имунобор са напълно безопасни. Няма органичения за продължителността на приема.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x