Учени от Австралия установиха как нашата имунна система реагира при борба с новия коронавирус. В изследване, публикувано в сп. Nature Medicine, те разкриват каква имунна реакция се активира за справяне с инфекцията.

Ето как нашата имунна система реагира след заразяване с коронавирус

Мнозина са се възстановили успешно след боледуване от коронавирус. Това означава, че имунната система може да се пребори с вируса. За пръв път обаче, австралийски учени от Института по инфекциозни и имунни заболявания „Питър Дохърти” в Мелбърн идентифицират четирите типа имунни клетки, които се активират за борба с коронавируса. Наблюденията им са на базата на 47-годишна пациентка от Ухан, Китай, заразена с коронавирус. Тя е успяла да се възстанови от заболяването в период от 14 дни. Екипът от учени е проследил целия спектър от реакции на имунната система на пациентката.

Три дни, преди да започне периодът на излекуване, в кръвта на пациентката са се активирали определен тип имунни тела. Същите имунните клетки се активират в същия период преди възстановяване на боледуващи от грип, отбелязват учените.

Как резултатът от изследването ще помогне на учените в бъдеще?

Определянето на точния момент, в който имунните клетки се активират за борба с вируса, ще предскаже хода на развитие на коронавирусната инфекция. Това е мнението на проф. Брус Томпсън, декан по Здравни науки към Техническия университет в Суинбърн. „След като разберем кога точно се активират определени имунни реакции, ще знаем и къде се намираме в хода на възстановяване от коронавирус”, споделя проф. Томпсън пред Би Би Си.

Следващата стъпка на учените ще бъде да докажат защо имунният отговор е слаб при пациенти с коронавирус в тежко състояние. „Сега е от ключово значение да установим какво е по-различното при пациенти, които са починали от коронавирус, или имат тежки усложнения, за да разберем как да ги предпазим”, заключва проф. Кедзиерска, ко-автор на изследването.

Експерти коментират, че изследването ще спомогне и за по-бързото създаване на ваксина срещу новия коронавирус. До разработването ѝ се смята, че най-ефективните мерки за защита срещу коронавируса са спазването на наложените от здравните власти предпазни мерки и подсилването на имунитета.

Как може да се подпомогне имунната система за предпазване от заразяване с коронавирус?

Силната имунна система си остава верен защитник на организма срещу всички вируси. Укрепването ѝ в текущия период е от ключово значение за предпазване от новия коронавирус.

Борола, една от водещите компании в сферата на здравеопазването, предлага схеми за оптимална подкрепа на имунната система в условия на висок риск от заразяване с коронавирус. Продуктите, включени в нея, са с изцяло природен произход и доказано в клиничната практика действие за подсилване на имунитета на малки и големи.

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели