В интернет има разнопосочна информация за това дали носенето на маска ограничава предаването на инфекцията от коронавирус COVID-19. Ние от екипа на програма Имунитет бихме искали да внесем яснота по създалия се казус.

Носенето на маска спомага за ограничаване на инфекцията от коронавирус!

Опитните вирусолози от нашия екип са категорични, че в така създалата се ситуация е важно да бъдем отговорни един към друг. Един от най-лесните начини това да се случи е, като се носи маска. Важно е да се има предвид, че маските не трябва да се носят само от болни, от хора със съмнение за инфекция или от медицинските работници. Те са задължителни за всички без изключение! Хората от рисковите групи (възрастни и пациенти с придружаващи заболявания), които трябва да са особено предпазливи, в никакъв случай не бива да излизат навън, без да защитят лицето си. От Световната здравна организация и от Федералния център за контрол и превенция на болестите в САЩ напомнят, че по този начин ефективно се намалява риска от разпространение на заразата. Добрите практики в Китай и Южна Корея – 2 страни, които успешно овладяха епидемията – показват, че носенето на маска е един от най-добрите начини за справяне с инфекцията.

Информация за най-добрия тип маска срещу новия коронавирус

Специалистите са единодушни, че най-ефективно предпазват от зараза маските с филтър, тип FFP2 и FFP3 – същите, които се носят срещу мръсен въздух. В случай че те не са налични, може да се използват медицински (хирургически) маски или дори самоделни маски от мокри кърпички, салфетки, марля. При всички случаи, каквато и маска да се използва, тя трябва плътно да покрива носа и устата, и да се почиства/сменя редовно.

Освен с носенето на маска и със спазването на хигиенните норми, разпространението на опасния коронавирус може да се ограничи и с подсилване на имунната система

За укрепване на имунитета копмания „Борола“, лидер в сферата на здравеопазването в България, препоръчва следните изпитани решения:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

Продуктите от фамилия Имунобор са безопасни и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola
Сподели