Случаите на коронавирус при млади хора (14-24 г.) са се увеличили от 4,5% на 15% за периода от месец февруари до месец юли. Още по-плашещото е, че при голяма част от пациентите протичането е тежко и съчетано с усложнения. За това алармират от Световната здравна организация (СЗО).

Освен в САЩ и Япония редица европейски държави – Испания, Германия, Франция – отчитат ръст на заразените млади спрямо по-възрастните. На какво се дължи тази тревожна тенденция и как може да се обърне нейният ход. Вижте в следващите редове хипотезите на учените и начините за овладяване на ситуацията.

Предположения защо случаите на коронавирус при млади хора се увеличават и протичат тежко

Генетична предразположеност

Гените са един от факторите, който според учените би могъл да доведе до повишаване на заразените млади хора с коронавирус. Според Стивън Чапман, учен от Оксфордския университет, генетична мутация е причината за тежкото протичане на заболяването при все повече млади пациенти. Става въпрос за мутирал ген в организма, който кодира ACE2 рецептора в белодробните клетки и така отваря широко вратата на коронавируса към дихателните пътища.

Цитокинова буря – възможна предпоставка за все повече случаи на коронавирус при млади хора

Друга хипотеза за увеличения брой млади хора с тежък коронавирус е т.нар. цитокинова буря. Това е свръхреакция на имунната система, при която отделените от макрофагите цитокини не атакуват вируса, а различни органи в тялото и ги разрушават. В резултат на този „грешен“ сигнал може да се стигне дори до летален изход.

Прекаран друг коронавирус

Все повече млади хора са покосени от новия коронавирус заради прекарана „банална“ коронавирусна настинка в миналото. Това е подозрението на проф. Майкъл Смайдер, ръководител на катедрата по Генетика в Станфордския университет. Той смята, че коронавирус HCoV-229E, който е причинител на най-обикновена настинка, прави голяма част от младите уязвими към новата коронавирусна инфекция.

По-висок вирусен товар

Алис Синклер, вирусолог от Университета в Съсекс, предлага друга хипотеза за нарастващия брой на заразени с коронавирус сред младите. Според нея колкото по-висок е вирусният товар, толкова по-голям е рискът от заразяване с COVID-19. Предположението ѝ се базира на китайски изследвания, според които хората, полагащи ежедневни грижи за болните от коронавирус, са в пъти по-податливи на заразата.

След хипотезите на учените за ръста на случаите на коронавирус при млади хора е време да представим начините за обръщане на тенденцията

Специалистите апелират към младите да не подценяват опасността от коронавирус и стриктно да спазват противоепидемичните мерки. Те напомнят, че наред със социалната дистанция, дезинфекцията и носенето на маска от голяма помощ за овладяване на инфекцията е и подсилването на имунната система. От компания „Борола“, лидер в сферата на здравеопазването у нас, препоръчват следните решения за укрепване на имунитета:

За възрастни:

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

Посочените продукти от фамилия Имунобор са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x