Според последни научни наблюдения, новият коронавирус може да причини увреждания на множество органи в човешкото тяло. Вижте повече в материала, публикуван във видното издание The Washington Post.

До увреждания на кои органи може да доведе инфекцията с коронавирус?

Наблюдения на клинични специалисти от цял свят показват, че коронавирусът може да поразява не само белите дробове, а и сърцето, бъбреците, черния дроб, нервната система и стомашно-чревния тракт.

Увреждания на бъбреците

Почти половината от хоспитализираните пациенти имат наличие на кръв или протеин в урината, което подсказва за ранно увреждане на бъбреците. Това е наблюдението на Алън Клигер, нефролог от Медицинското училище в Йейл и съпредседател на група, подпомагаща диализни пациенти с коронавирус. „Мисля, че е много вероятно коронавирусът да се прикрепя към бъбречните клетки и да ги уврежда”, споделя Клигер. Други учени предполагат, че поне част от острото увреждане на бъбреците при пациенти с COVID-19 може да се дължи на пряко засягане на органите от вируса.

Увреждания на сърцето при инфекция с коронавирус

Клиницисти от Китай и Ню Йорк съобщават за миокардит, възпаление на сърдечния мускул, и аритмия, които могат да доведат до спиране на сърдечната дейности при пациенти с COVID-19. Наблюдение на тежко болни пациенти от Китай разкрива, че 40% от тях страдат от аритимия, а 20% имат друго сърдечно увреждане, споделя Мичъл Елкинд, невролог от Колумбийския университет и президент на Американската сърдечна асоциация. „Притеснително е, че някои сърдечни увреждания могат да се дължат на вируса”, твърди Елкинд.

Увреждания на стомашно-чревния тракт

Известно е, че новият коронавирус навлиза в организма чрез ACE2 рецепторите на клетките. Подозренията са, че вирусът използва същия механизъм да навлиза не само в клетките на респираторния тракт, а и в други клетки. Стомашно-чревният тракт има огромна повърхност и в него се намират 100 пъти повече ACE2 рецептори от другите системи в организма. Това го прави изключително подходящ за атака от коронавируса. На тези особености могат да се дължат и стомашно-чревните симптоми, като диария и повръщане, наблюдавани при някои пациенти с коронавирус още преди появата на кашлица.

Увреждания на нервната система в резултат на инфекция с коронавирус

По последни научни данни, един от най-скоро откритите симптоми на коронавирус е загубата на обоняние. При изследване на пациенти от Италия, такава се появява още преди проява на други симптоми на заболяване. „Коронавирусът може да атакува обонятелния нерв”, споделя Клер Хопкинс, президент на Британското ринологично дружество. Интригуващото в случая, според Хопкинс е, че хората, загубили обоняние след инфекция с коронавирус, не развиват тежки респираторни усложнения. Малък брой пациенти са изпитали объркване, имали са ниски нива на кислород в кръвта и дори са загубили съзнание. Това може да е знак за придвижване на вируса по обонятелните нервни окончания към централната нервна система.

Увреждания на черния дроб

Доклади показват, че вирусът може да атакува и черния дроб. Пациентка от Лонг Айлънд с установен хепатит развива и кашлица – основен симптом на заразяване с коронавирус. При нея, лекарите приписват увреждането на черния дроб на коронавирусна инфекция. Подобни данни са получени и от други държави, в които има пациенти с коронавирус и остър вирусен хепатит.

Въпреки множеството данни, ще са нужни още изследвания, за да се докаже дали описаните увреждания на органи и системи са резултат от директното действие на коронавируса върху тях.

Има много неизвестни за новия коронавирус, но едно се знае със сигурност – можем да се предпазим от него!

За да се избегне заразяването, да се предпазят рисковите групи хора и да се ограничи разпространението на заразата, компания Борола – лидер в здравеопазването у нас, предлага работещо решение. То е съсредоточено върху една от доказано най-важните мерки за предпазване – подсилване на имунната система срещу атаката на вирусите. Силният имунитет не позволява лесно заразяване, дълго боледуване и поява на усложнения. Той трябва да бъде поддържан от всички и през цялата година, а особено важно е укрепването му в епидемиологичната обстановка в момента. Засилете още сега защитните сили на организма си по предложената схема за прием на имуностимулатори Имунобор, разработени за деца и възрастни.

За възрастни:

При възрастни е удачен и приемът на Оксибор Форте/Oxybor® Forte – по 1 таблетка дневно, за максимална антиоксидантна защита на организма.

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x