След като в Румъния бяха регистрирани множество случаи на морбили, заболяването, известно като дребна шарка, порази няколко души и у нас. Към 20 март 2017 г. са регистрирани 3 случая на морбили в пловдивско. Министерството на здравеопазването вече предприе необходимите мерки за ранно справяне с инвазията на заболяването. Те са насочени към повишаване информираността на населението за симптомите на морбили и към ваксинирането на хората от най-застрашените групи.

Морбили – симптоми

Морбили е инфекциозно заболяване, причинявано от вируса на дребната шарка. Предава се по въздушно-капков път, а симптомите се появяват 10-20 дни след заразяването. Най-характерните за морбили симптоми са:

  • повишена телесна температура (39-40 градуса)
  • поява на обрив по кожата на лицето
  • бърза дифузия на обрива и разпространение към шията и гръдния кош
  • зачервяване и подпухване на конюнктивите на очите
  • възпаление и повишена секреция на горните дихателни пътища
  • кашлица

Вирусът, причинител на морбили, поразява и се задържа в лигавицата на дихателната система и в секрета на очната конюнктива. Това е причината първите симптоми на морбили да се изявяват в зоната на горните дихателни пътища и лицето.

Симптоматиката и тежестта на вирусната инфекция при дребна шарка не представляват непосредствена опасност за живота. Опасността идва основно от евентуалните бактериални усложнения. Риск от такива има след всяка вирусна инфекция, включително след морбили. Днес, в края на зимата, имунната система на повечето хора е изтощена и съответно много по-податлива на вирусни или бактериални инфекции.

Именно повишаването на имунитета се посочва от специалистите като основно средство за естествена профилактика срещу морбили. Екипът на програма Имунитет насочва вниманието към приема на природни имуностимулатори, които действат като универсална ваксина както срещу вирусни инфекции, така и срещу бактериалните им усложнения.

Срещу морбили – ваксина от природата

От ключово значение срещу морбили е имунизацията, след която се развива пожизнен имунитет. За момента основните усилия на здравното министерство са насочени към ваксиниране на неимунизираните деца и младежи.

Специалистите алармират, че до имунизацията, включително и след нея може да се разчита на природните имуностимулатори от фамилия Имунобор. Те осигуряват качествена имунна защита и за деца, и за възрастни.

Имунобор Кидс/Imunobor® Kids е комплексно средство за повишаване на имунитета в детска възраст. Сиропната форма е подходяща за най-малките, а капсулната – за деца в училищна възраст. Съдържащият се в двата продукта бета глюкан действа като универсална ваксина – има едновременно противовирусно и антибактериално действие. Приемът на бета глюкан повишава защитните сили на детския организъм както срещу вируси, като причинителя на морбили, така и срещу евентуални бактериални усложнения.

Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300 е решение за повишаване на имунитета при възрастни. Бета глюкан е единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Действието му за повишаване на имунната система е толкова комплексно, че бета глюкан се означава като универсална ваксина, действаща еднакво добре за защита от вируси, бактерии и гъбички. Това е особено полезно действие в периода след изтощителната зима за по-лесно справяне с всякакви типове вирусни и бактериални инфекции.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x