По последни данни към 19 февруари 2019 г. случаите на морбили у нас вече са 27. Последните заболели са 10-месечно бебе и 19-годишната му майка, която е бременна. Според специалистите основната причина за разпространението на болестта е липсата на имунизация. Ето защо от Министерство на здравеопазването апелират всички възрастни и деца, които не са имунизирани против морбили, да се обърнат към общопрактикуващия си лекар, за да им бъде поставена ваксина. Защо се налагат тези спешни мерки ще разберете, след като се запознаете с особеностите на заболяването.

Какво представлява морбили?

Морбили е инфекциозно заболяване. Познато е още като дребна шарка или брусница. Причинява се от РНК-вирус от род Morbillivirus. Той е много неустойчив във външна среда. Предполага се, че е еволюирал от този, който причинява чума по говедата. Предава се по въздушно-капков път. Инкубационният му период е от 9 до 11 дни, рядко е 17 – 21. Силно заразен е и се предава лесно.

Кои са най-уязвимите групи към морбили?

От морбили боледуват както деца, така и възрастни. Децата обаче съставляват най-рисковата група. Най-често боледуват децата във възрастовия диапазон от 2 до 10 години. Тези от 6- до 9-месечна възраст боледуват рядко, а кърмачетата до 6 месеца не боледуват, ако майката е прекарала заболяването.

Какви са симптомите на морбили?

Симптомите, с които се характеризира морбили, са:

  • поддържане на висока телесна температура (38,5–39°C)
  • кашляне
  • повишаване на чувствителността към светлина (фотофобия)
  • сълзене на очите
  • зачервяване на очната конюнктива
  • повишаване на секрецията на горните дихателни пътища
  • поява на обрив по кожата на лицето, горната част на гръдния кош, торса и крайниците

Какви са усложненията от морбили?

Както при всяка вирусна инфекция, така и при морбили съществува риск от усложнения. Болестта се усложнява от появата на ларингити, ларинготрахеити, бронхити, пневмонии, стоматити, отити, колити.

Как да се повиши ефективността на ваксината срещу морбили?

С цел ограничаване разпространението на морбили и предотвратяване възникването на нови случаи екипа на програма Имунитет препоръчва на хората от рисковите групи да обърнат сериозно внимание на имунния си статус. За повишаване на имунитета на деца и възрастни, респективно на имунния отговор, а оттам и на ефекта на ваксината, безусловно може да се разчита на продуктите от фамилия Имунобор.

Имунобор Кидс Сироп/Imunobor® Kids Syrup и Имунобор Кидс Капсули/ Imunobor® Kids VGcaps спомагат за усилване на естествените защитни сили на детския организъм. Сиропната форма е предназначена за най-малките, а капсулната – за децата в училищна възраст. Мощният стимулиращ ефект на двата продукта върху имунната система се дължи на оптималното количество Бета глюкан в състава им. Този полизахарид е единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Приемът му не само повишава устойчивостта на организма срещу вируси като причинителя на морбили, но и спомага за предотвратяване на бактериални усложнения.

Имунобор Бета глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300 е първи избор на специалистите за повишаване на имунитета при възрастни. Вложения в състава на продукта Бета глюкан засилва активността на имунните клетки и стимулира производството на имунни тела. В резултат съпротивителните сили на организма срещу инфекции нарастват.

Както Имунобор сироп и капсули, така и Имунобор Бета Глюкан 300 са 100% натурални и са безопасни при продължителна употреба.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x