Силата на имунната защита на човека зависи от състоянието на имунитета и от способността й да се активира пълноценно и навреме. Реакцията на имунната система при среща с болестотворни агенти се означава като имунен отговор. От силата и точността на имунния отговор зависи в най-голяма степен дали структурите на имунната система ще унищожават болестотворните агенти и ще предотвратят инфекцията.

Общото състояние на имунната система се повлиява от редица особености на организма. Теглото е една от тях. Вече е доказано, че поддържането на имунитета при хората със затлъстяване и наднормено тегло изисква допълнителни грижи.

Имунитет и затлъстяване – каква е връзката?

В наши дни проблемът затлъстяване при деца и възрастни достига епидемични мащаби. Досега той се свързваше основно със силно повишения риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. Изследване на учени от Бостънския университет обаче показва по безспорен начин още една връзка – между затлъстяването и състоянието на имунитета.
В лабораторни условия учените са проследили реакцията на имунната система на опитни животни при среща с болестотворни бактерии. Изследвани са два типа животни – с нормално и с наднормено тегло. Само няколко дни след излагането на болестотворните бактерии животните със затлъстяване вече проявявали симптоми на сериозна бактериална инфекция, с огнища в различни зони на тялото.

Пред Националната Академия на Науките на САЩ учените от Бостън правят 3 заключения, базирани на резултатите от проучването им:

  • затлъстяването нарушава механизма, по който имунната система реагира при срещата с болестотворни агенти, т.е. имунният отговор е забавен и непълноценен. Това повишава и податливостта към инфекции, и риска от усложнения
  • механизмите на протичане на имунния отговор при лабораторните животни са близки до тези при човека, следователно получените резултати са актуални и по отношение имунната система при човека
  • хората със затлъстяване е необходимо да полагат по-сериозни грижи за поддържане на имунната система за минимизиране негативното влияние на теглото върху имунитета

Целогодишно силен имунитет за всеки

Програма Имунитет предлага възможност за комплексни грижи за имунната система, от които може да се възползва всеки. Те включват и безплатни онлайн консултации със специалисти. Освен това екипът на програма Имунитет препоръчва прием на изцяло природни имуностимулатори. В това число влизат и продуктите от фамилия Имунобор, разработени в серии за деца и възрастни и осигуряващи оптимални и целогодишни грижи за стимулиране и поддържане на имунитета.

borola
Сподели.

Коментари

avatar