Пропускливи черва, или т.нар. синдром на пропускливите черва, е широко дискутирано състояние, при което е налице влошаване на нормалните функции на червата с последици, засягащи здравето на целия организъм.

Червата се разглеждат като отделен самостоятелен орган на тялото ни, а отдавна е изказано предположението, че “всички болести започват в червата”. Модерните медицински технологии разшириха значително познанията за стомашно-чревния тракт и затвърдиха истинността на това твърдение. Днес се знае, че състоянието на червата влияе сериозно върху състоянието на целия организъм.

От какво зависи доброто състояние на чревния тракт и кога се появяват проблеми с червата?

Два са основните фактори, който определят нормалното функциониране на чревния тракт: здравето на чревната лигавица и доброто състояние на живеещите в червата полезни бактерии, формиращи т.нар. чревна флора.

Чревната лигавица се формира от епителни клетки, образуващи най-вътрешния слой на червата, който е в пряк контакт с чревното съдържимо. Лигавицата на червата притежава избирателна пропускливост, т.е. през нея може да преминават точно определени молекули, най-вече хранителни вещества, а други като токсини и отпадни продукти не преминават.

Полезните чревни бактерии от т.нар. чревна флора
естествено обитават червата ни. С дейността си допринасят за правилното храносмилане и защитата от попадащите в чревния тракт патогенни микроорганизми, поради което се разглеждат като неотменна част от имунната система на тялото.

Проблеми с червата, включително развитие на синдром на пропускливите черва, се развиват, когато се наруши нормалната пропускливост на чревната лигавица или се промени баланса на чревната флора.

Кога се развива синдром на пропускливите черва?

За това състояние се говори, когато се увеличи пропускливостта на чревната лигавица и през нея започнат да преминават свободно не само хранителни вещества, но също така и бактерии, вируси, токсини и др. Навлизайки в лигавицата и попадайки в кръвния ток, те водят до възпалителни процеси не само в червата, но и на други места в организма.

Кога се появява синдром на пропускливите черва?

Много са факторите, които може да увредят чревна флора и водят до промяна на пропускливостта на чревната лигавица. Сред тях са:

– свръхразвитие на болестотворни микроорганизми в червата, например гъбичките Кандида, които ще разгледаме в следваща публикация

– отслабване на имунитета

нередовно и нездравословно хранене

– затлъстяване

– развитие на хранителна алергия

силен стрес

Как да преодолеете синдрома на пропускливите черва?

При поява на това състояние трябва да се действа в две насоки – засилване на имунитета и прием на пробиотици за възстановяване на чревната флора. Едновременно постигане на двата ефекта може да осигури приемът на Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic. Този природен продукт, част от фамилия Имунобор, съдържа естествен имуностимулатор бета глюкан и млечнокисели бактерии от вида Лактобацилус булгарикус – основният компонент на полезната чревна флора.

Ybilei_20-god_Borola_6

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x