Здравето на всеки от нас е пряко свързано със състоянието на имунната система. Отслабнат ли защитните сили, моментално ставаме уязвими към атаките на болестотворните микроорганизми. Повишената възприемчивост към вирусите, бактериите и гъбичките до голяма степен зависи от ежедневните ни навици.

Привички, които възпрепятстват дейността на имунната система

Повишена консумация на захар

Доказано е, че прекомерният прием на рафинирана захар понижава до 40% функциите на имунната система. Попаднала в организма, тя забавя значително движението на белите кръвни клетки (левкоцитите) и възпрепятства способността им да противодействат на патогените. Вредното й въздействие продължава до 5 часа, след като сме я погълнали. Това време е достатъчно, за да увреди клетките на имунната система и да разруши наличния в тялото витамин C, който е жизненоважен за силния имунитет.

Алкохол в неограничени количества

Злоупотребата със спиртни напитки има редица негативни последствия върху имунната система. Ежедневното посягане към чашката затруднява възпроизводството на левкоцитите. Намаленият брой бели кръвни телца води до отслабване на защитните сили и до имунен срив.

Безсъние

Проблемите със заспиването или продължителността на съня мъчат голяма част от съвременните хора. Много са факторите, които пречат на качествената отмора, а резултатът в болшинството от случаите е само един – понижен имунитет. Според изследване проведено от учени от Чикагския университет хората, които отделят за сън едва 4 часа на денонощие, имат двойно по-малко антитела в сравнение с онези, които спят по 8 часа.

Заседнал начин на живот

Понижената двигателна активност е истински бич в съвременното общество. Липсата на достатъчно движение не само води до затлъстяване и редица сърдечно-съдови проблеми, но и значително отслабва имунната система. Защитните сили намаляват поради невъзможността на лимфния поток да се движи. Застоят на лимфната течност в тъканите води до натрупване на токсини в организма. В резултат ставаме по-податливи на заболявания и инфекции.

Използване на чужди вещи

Освен по въздушно-капков път болестотворните микроорганизми се предават и чрез споделяне на лични вещи. Макар и да ценим високо хигиената на човека, от който вземаме назаем определен предмет, никога не можем да сме сигурни при какви условия го е съхранявал. За да се ограничи максимално рискът от разпространение на болести и инфекции, трябва да се въздържаме да споделяме лични принадлежности.

Естествен начин за силна имунна система

Преодоляването на вредните привички, които потискат имунната система, е основополагаща крачка по пътя към крепко здраве. Следващата не по-маловажна стъпка е използването на качествени имуностимулатори. Екипът на програма Имунитет препоръчва редовен прием на природните продукти от фамилия Имунобор, които съдържат висококачествени естествени съставки, подпомагащи устойчивостта на организма в условия на повишена заболеваемост.

borola
Сподели.

Оставете коментар