Носене на предпазна маска на публични места не само защитава от коронавирус, а и спомага за ограничаване на разпространението му. Вирусолозите са убедени в ефективността на тази предпазна мярка. Те смятат, че носенето на маски от всички граждани на публични места трябва да стане задължително условие в държавите, които се борят с коронавируса.

Носенето на маска спомага за ограничаване разпространението на коронавируса

Носенето на маска е предпазна бариера срещу респираторни секрети, които болен човек може да разпръсне не само при кихане и кашляне, а и при говорене. Според последните научни данни, някои хора, заразени с коронавирус, нямат симптоми или проявяват леки такива. Но те също могат да разпространяват вируса. Специалистите са на мнение, че носенето на маска предпазва именно от т.н асимптомно разпространение. Учените подчертават, че точно „невидимото” разпространение може да се окаже основна причина за разрастване на епидемията.

Друг силен аргумент в подкрепа на носенето на маски е добрият пример на азиатските държави. В тези държави носенето на предпазна маска на публични места от всички граждани е една от основните и високо ефективни стратегии за овладяване на епидемията.

На кои обществени места е препоръчително носене на предпазна маска?

Обществените места са общодостъпни за всички лица открити и закрити места. Към това определение спадат всички места, които са предназначени за обществено ползване, както и всички институции, предлагащи обществени услуги. Това са администрации, детски градини, учебни заведения, болници и клиники, и други предлагащи общодостъпни услуги. Към обществените места спадат магазини, аптеки, заведения, улици, автобусни спирки, градски транспорт, паркове, детски площадки, и други градски и бизнес съоръжения.

Кои предпазни маски се препоръчват за защита от коронавирус?

Главно два вида маски се използват за протекция – медицински предпазни маски и респираторни маски.

Медицинските маски са за еднократна употреба и имат по-ниска степен на защита. Главната им цел е да предпазват от заразяване с респираторни секрети от инфектиран човек. Медицинската маска защитава и от инфекция чрез неволно докосване на носа и устата със замърсени ръце. Някои експерти отбелязват, че този тип маски не предпазват от разпространение на вируса по въздушен път.

Респираторните маски са с по-висока степен на защита. Те се делят на изолиращи и филтриращи. Респираторите имат предпазни филтри, които да не пропускат частиците, а някои филтриращи респираторни маски имат специален клапан за вдишване и издишване. Според защитните си функции, респираторите се делят на три вида – предпазващи от твърди и течни частици, срещу газове и пари, или срещу частици, газове и пари. Респираторните или индустриални маски могат да се носят до 8 часа, някои от тях могат и да се носят повторно след дезинфекция.

Още един ефективен начин за защита от коронавирус

За да се предпазите от новия коронавирус, изпълнявайте съзнателно всички необходими мерки и не забравяйте за грижата за имунната система. Много здравни експерти са на мнение, че именно силният имунитет осигурява желязна защита срещу коронавируса. В тази връзка, компания-лидер в здравеопазването у нас – Борола, предлага решение за укрепване на имунитета на децата и възрастните. Чрез прием на природните имуностимулатори Имунобор се цели да се подсилят защитните функции на организма в няколко насоки – общо укрепване, блокиране на пътя на заразяване, възстановяване на важни антивирусни вещества в организма и антиоксидантна защита. Прилагаме схемите за прием, специално разработени според настоящата епидемична обстановка в страната:

За възрастни:

При възрастни е удачен и приемът на Оксибор Форте/Oxybor® Forte за максимална антиоксидантна защита на организма.

За деца в училищна възраст:

За деца до 6-годишна възраст:

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x