Пиелонефрит е бактериална инфекция, която засяга бъбреците и бъбречното легенче. Тя е едно от най-често срещаните уринарни инфекции и е втората по разпространение след тези на дихателните пътища.

Важна информация за инфекцията пиелонефрит

Най-честият причинител на инфекцията е бактерията Ешерихия коли.

Заразяването с бактерията Ешерихия коли се получава в посока отдолу нагоре. Ешерихия коли е нормален обитател на червата, но е болестотворен за отделителната система. Често навлиза в пикочните пътища поради близостта на уретрата. Ако не се вземат навременни мерки, пиелонефритът може да увреди бъбреците, а инфекцията да се разпространи и да има опасни последици.

Колко вида пиелонефрит съществуват?

Пиелонефритът бива два вида: хроничен и остър.

Острият пиелонефрит се характеризира с период на боледуване до 3 месеца. Наблюдава се повишена телесната температура (39-40 градуса), отпадналост, изпотяване, гадене, главоболие, едностранна тъпа болка в кръста с различен интензитет. Когато острият пиелонефрит не се лекува правилно, той преминава в хроничен, който може да продължи години или през целия живот.

Хроничният пиелонефрит се характеризира с периодично обостряне. В този случай възпалението е овладяно, но бактерията все още не е елиминирана от бъбреците. При хроничния пиелонефрит за кратко време телесната температура достига до 40-41 градуса, а останалите симптоми могат да се задълбочат. Могат да се наблюдават болки в кръста и повишено кръвно налягане.

Кои са рисковите фактори за развитие на пиелонефрит?

Пиелонефритът най-често поразява децата на възраст до 7 години и представителките на нежния пол на възраст между 18 и 30 години.

При жените уретрата е по-къса, което ги прави по-податливи на уринарни инфекции. Веднъж навлязла в пикочния мехур, инфекцията може много лесно да се придвижи до бъбреците. Бременните жени са в най-голям риск от развитие на уринарни и бъбречни инфекции.

Хората с хронични уринарни проблеми също са в повишен риск от развитите на пиелонефрит. Всички състояния, които възпрепятстват нормалното уриниране, включително бъбречно-каменно заболяване, могат да повишат риска от пиелонефрит. Това важи и за мъжете, които са на възраст над 40 г. и страдат от простатит или аденом на простатната жлеза.

Слабата имунна система е предпоставка за развитие на пиелонефрит. Някои заболявания, като диабет например, отслабват имунната система и тя става податлива на инфекции. Определени медикаменти също могат трайно да компрометират имунната защита.

Кои са издайническите симптоми на пиелонефрит?

  • Висока температура и ледени тръпки по тялото
  • Болка в кръста
  • Болка в коремната област
  • Чести позиви за уриниране
  • Парене и болка по време на уриниране
  • Наличие на кръв в урината
  • Гадене и повръщане

Кои са методите за превенция на пиелонефрит?

Профилактиката на бъбречните възпаления има за цел да се снижи до минимум рискът от инфекции на уринарния тракт.

Специалистите съветват да се пият повече течности, които спомагат за прочистване на пикочния мехур. Към съветите се включва и избягване задържането на урина. Препоръчва се дамите да избягват агресивните измивни интимни продукти, които могат да причинят различни инфекции. Особено внимание специалистите препоръчват да се отделя на личната хигиена, тъй като грижата за нея намалява значително риска от инфектиране.

Летните месеци са периодът, през който уроинфекциите са особено разпространени. В този ред на мисли, протекцията срещу тях е същата като през другите периоди от годината. Като добавка, можем да препоръчаме редовната смяна на мокрия бански костюм и носенето на бельо от естествени материи за предотвратяване на евентуална инфекция.

Ефективен природен начин за преодоляване на пиелонефрит

Едно от най-успешните природни средства, предназначено специално за борба с хроничните уринарни инфекции е Имунобор Уро/Imunobor® Uro.

Имунобор Уро съдържа високо количество пречистен стандартизиран екстракт от Американска червена боровинка и единствения мощен имуностимулатор от естествен произход с доказан механизъм на действие – бета глюкан.
Американската червена боровинка е изпитано средство срещу уроинфекции, а бета глюканът по доказан и безопасен начин повишава имунната защита. Той също така повишава и локалния имунитет на урогениталната лигавица. Чрез уникалната си комбинация от активни съставки, Имунобор Уро оказва мощен антибактериален, противовъзпалителен и имуностимулиращ ефект.

Специалистите от програма Имунитет препоръчват прием на Имунобор Уро при цистит, уретрит, пиелонефрит, както и за профилактика на рецидиви на уроинфекции. Продуктът е подходящ още при бактериурия и бъбречно-каменна болест, както и за допълващо средство към антибиотичната терапия при уринарни инфекции.

Имунобор Уро се дозира при възрастни и деца над 12 г. по 2 капсули на ден в продължение на 6 месеца. Продуктът е напълно безвреден и може да се приема и по време на бременност.

borola
Сподели.

Коментари

avatar