Според справка на Министерството на здравеопазването, отразяваща актуалната епидемиологична обстановка за страната, броят на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания продължава да нараства. Тревожно е, че голяма част от “жертвите” на вирусите на дихателните пътища са деца. Факт е, че не можем да спрем разпространението на инфекциозните болести. Това, което е във възможностите на всеки един родител обаче, е да сведе до минимум риска от заболяване, като незабавно предприеме мерки за укрепване на имунната система на детето.

Начини за профилактика на респираторни заболявания при деца

Създайте култура на хранене у най-малките

Резултатите от редица изследвания сочат, че нездравословното и неправилното хранене са основен провокиращ фактор на много заболявания включително и респираторните. Поради това специалистите по пневмология съветват родителите да приучат децата да се хранят още от ранна възраст така, че да не вредят на здравето си. Отнесена към дихателните пътища на малчуганите тази препоръка предполага да се консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамин А и C като моркови, жълти чушки, портокали и мандарини.

Изградете добри хигиенни навици в малчугана

Изградете хигиенни правила и следете с повишено внимание дали детето ги изпълнява съвестно особено в сезона на респираторните заболявания. Според много специалисти личната хигиена и в частност миенето на ръцете е най-добрият начин мъниците да се предпазят от болести на дихателните пътища. За целта е важно да измиват под надзора на възрастен дланите, външната страна на ръцете и зоната между пръстите със щадящ деликатната им кожа измиващ продукт.

Поддържайте оптимална температура на въздуха

Ниските показатели на термометъра през есента принуждават семействата с малки деца да включат климатиците в дома си още преди началото на отоплителния сезон. Основната грешка, която допускат обаче, е, че настройват електрическите уреди да поддържат прекалено висока температура. Това води до изсушаване на въздуха и улеснява предаването на респираторните вируси. За да не се изнежва детето е добре температурата в помещенията да е около 24°С. Така организмът на мъника използва собствените си регулаторни механизми, за да се адаптира към климатичните условия.

Превенция срещу респираторни заболявания при децата – препоръката на специалистите

Специалистите от програма Имунитет горещо препоръчват употребата на Имунобор Кидс/Imunobor® Kids сироп (за най-малките) и капсули (за деца в училищна възраст) за профилактика на респираторни инфекции и повишаване на имунитета.

Имунобор Кидс сироп и капсули осигуряват максимална защита на детския организъм при остри и хронични вирусни, бактериални и гъбични инфекции и са изключително подходящи за прием от често боледуващи деца, след антибиотична терапия, бактериално носителство.

borola
Сподели.

Оставете коментар