Един от неприятните странични ефекти по време и след прием на антибиотици е появата на диария. Тя се дължи на нарушения микробен баланс, който се наблюдава вследствие на действието им, което както знаем се изразява, както в унищожаване на вредните, така и на полезните бактерии в човешкото тяло. В организма настъпва дисбактериоза. Един от нейните характерни симптоми е диарията. Единодушно споделяно мнение от специалисти е, че диарията се наблюдава при 30% от хората, чиято терапия включва прием на антибиотици, а това дава негативно отражение върху процеса на лечение.

Според учени обаче съществува ефективен начин да се намали вероятността от появата на това негативно последствие.
В основата му лежи прием на пробиотици по време на антибиотичното лечение. Доказано е, че в тези случаи вероятността от поява на диария се понижава с цели 42%, като това важи както за възрастните така и за децата.

Защо това е така?

Ето го и обяснението: Когато са приемани по време и след антибиотичния курс, пробиотиците помагат за запазването на бактериалния баланс в чревната микрофлора, което съответно предотвратява дисбактериозата, а оттам и диарията. Поддържането на равновесие между “добрите” и “лошите” бактерии спомага за постигането на понижена киселинност. Тя, от своя страна, предсталява предпоставка за развитието и растежа на добрите бактерии, чиято цел е да произвеждат антимикробни вещества и да повишават имунната защита на организма. Един от малкото пробиотици, които издържат на понижените стойности на рН на чревната микрофлора е Лактобацилус Булгарикус.

Лактобацилус Булгарикус е най-мощният и устойчив пробиотик, който успява да се справи успешно със задачата да премине жизнесопособен през дванадесетопръстника (мястото, където се изливат жлъчните киселини), достигайки до червата. По този начин, приложен заедно с антибиотична терапия Лактобацилус Булгарикус понижава вероятността от развитие на дисбактериоза и съответно диария.

Високо количество пробиотични бактерии Лактобацилус Булгарикус, съчетани с имуностимулатор от природен произход – бета глюкан се съдържат в природния продукт Имунобор Биотик. Бета глюкан притежава силен имуностимулиращ ефект, като освен това повишава растежа на добрите бактерии в червата (пребиотичен ефект).

borola
Сподели.

Оставете коментар