Каква е историята на пробиотиците?

Пробиотиците са полезни бактерии, които се намират в най-голямо количество в храносмилателния тракт. Поради множеството им ползи за здравето са употребявани от много култури през вековете, включително и в наши дни.
Според исторически сведения пробиотиците са били познати и използвани от тракийските племена, населяващи българските земи преди повече от 8 хил. години. Едно от най-старите писмени сведения за употребата на пробиотици идват от Херодот (484 – 425 г. пр. н. е.) По време на обиколката си в тракийските земи той пише, че траките приготвят специални ферментирали млечни храни. Много години по-късно проф. Ричард Евършед от Бристолския университет открива в земята около Черно море над 2000 керамични съда, в които са намерени органични остатъци от млечно-кисели продукти.

Според други сведения преди да влязат в бой тракийците употребявали ферментирало мляко, примесено с конска кръв, което повишавало силата и издръжливостта им.
Според древногръцкия философ Талес траките били столетници, защото консумирали главно ферментирали млечни продукти.

Защо имаме нужда от пробиотици?

Пробиотиците оказват множество положителни ефекти върху организма:

– Потискат възпаленията, като регулират имунните отговори от страна на организма

– Поддържат баланса между добрите и лошите бактерии в чревната микрофлора, като по този начин предотвратяват риска от чревни инфекции

– Играят ролята на бариера срещу болестотворни микроорганизми

– Модулират обмяната на веществата

– Намаляват нивата на лошия (LDL) и общия (VLDL) холестерол

– Предотвратяват развитието на ракови образувания в храносмилателния тракт, черния дроб и пикочния мехур

– Подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества

– Допринасят за лечение на диабет тип 2

Кои храни снабдяват организма с пробиотици?

– Кисело мляко – то е една от най-популярните храни, богати на пробиотик. Приготвянето му в домашни условия гарантира наличието на полезните бактерии в него

– Кисело зеле – според нови данни в киселото зеле се съдържат полезни бактерии. Препоръчва се консумация на кисело зеле, което е ферментирало в солена вода, в домашни условия. Причината? В търговската мрежа се продава пастьоризирано зеле, в което обаче са убити полезните за организма бактерии

– Сирене – при условие, че е направено от истинско прясно мляко и е било оставено да омекне и ферментира

Много хора обаче се хранят нездравословно или пък имат непоносимост към изброените храни. В тези случаи, както и за засилване на ефекта от консумацията им е препоръчителна употребата на Имунобор Биотик. Той съдържа високо количество от най-мощния познат пробиотик – Лактобацилус булгарикус, в съчетание с имуностимулатор от природен произход – бета глюкан. Освен това бета глюкан играе ролята на пребиотик – храна за пробиотичните бактерии.

Имунобор Биотик се препоръчва при синдром на раздразненото черво, стомашно-чревни разтройства, дисбактериоза, по време на лечение с антибиотици, вътреболнични инфекции и др.

borola
Сподели.

Коментари

avatar