Пролетта вече е на прага ни, но има една група хора, за които редом с радостта, тази новина носи и неприятни емоции. Това са предразположените към пролетна алергия, болшинството от които са деца. Наред с цъфналите дръвчета, кокичетата и щъркелите, те ясно забелязват още един предвестник на пролетта – зачестяващите алергични реакции.

Краят на зимата и първите седмици на пролетта е период, в който начинът на живот на децата с повишена алергична нагласа трябва да се съобрази с утвърдените профилактични мерки. При предразположеност към пролетна алергия е добре да се помисли за:

  • природосъобразно хранене
  • модулиране на имунитета за овладяване на алергичната нагласа и намаляване силата на алергичните реакции

Всички форми на алергия, включително пролетната, се появяват в резултат на прекомерна реакция на имунната система спрямо дразнители (алергени). В повечето случаи това са безобидни фактори на средата, но имунната система реагира с отключване на възпалителна реакция, която винаги проявява характерна симптоматика.

Пролетна алергия – симптоми

През пролетта се отчита пик в разпространението на най-силните алергени – полени, плесени, прахови частици и др. Това е причината пролетната алергия да се появява в най-различни форми. Макар да се различават по спецификата на причинителя, всички пролетни алергии се изявяват с подобна симптоматика. Сред характерните за всяка форма на пролетна алергия симптоми се открояват:

  • зачервени, подпухнали и сълзящи очи
  • хрема
  • повишена секреция на дихателната лигавица
  • често кихане
  • задух
  • зачервяване и сърбеж на кожата

Естествената реакция на организма е да повиши образуването на течен секрет от лигавицата на дихателната система, с който бързо и лесно да се извеждат вдишваните алергени. Консумацията на някои хранителни продукти обаче води до сгъстяване на този секрет. По този начин алергените се задържат по-продължително време върху дихателната лигавица, а изявите на пролетна алергия са много по-сериозни. Това важи най-силно за децата с повишена алергична нагласа.

Профилактика на пролетна алергия при деца

Диетолозите и педиатрите препоръчват менюто на деца, предразположени към пролетна алергия, да бъде обогатено с:

  • коприва, чесън, чай от лайка. Тези продукти действат като мощни антихистамини. Блокират отделянето на хистамини – основните продукти, водещи до поява на характерните симптоми на пролетна алергия. Консумацията на подобни хранителни продукти е изпитан начин за профилактика и овладяване на детските алергични реакции през пролетта
  • плодове и зеленчуци, богати на витамин C. Това е изключително мощен антиоксидант, модулиращ имунната система. Носи двоен позитивен ефект за овладяване и профилактика изявите на пролетна алергия при деца

Перфектният имуномодулатор срещу пролетна алергия

Програма Имунитет предлага природните имуномодулатори от фамилия Имунобор като висококачествено решение за профилактика и овладяване на детската пролетна алергия.

Имунобор Кидс/Imunobor® Kids се предлага в 2 форми сироп с приятен вкус за най-малките или капсули за деца в училищна възраст. Съдържат оптимални количества от най-мощният природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие – бета глюкан. Сред добре проучените му действия е и това за намаляване алергичната нагласа на организма. Имунобор Кидс сироп и капсули предлагат ефективно решение за модулиране на имунитета и профилактика на пролетна алергия във всичките й форми.

За овладяване изявите на пролетна алергия при деца може да се разчита на по-мощните продукти от серия Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп и капсули. Към бета глюкана в състава им е добавена и актива форма на витамин C за допълване на ефекта и осигуряване на още по-мощно противоалергично действие.

borola
Сподели.