Всеки човек е наясно, че едно от условията за отлично здраве и по-рядко боледуване е силната имунна система. В забързания си високотехнологичен начин на живот и все по-малкото свободно време обаче забравяме за нуждата от връзка с природата и прекарването на повече време на открито. А това, оказва се, е от особено значение за поддържане на отлично здраве и добър имунитет.

Сред най-важните условия за прекарване на повече време на открито са наличието на подходящи метеорологични условия и свободно време. Затова пролетта, лятото и ранната есен са най-подходящият период през годината за извличане на максимални ползи от близкия контакт с природата.

Как и защо прекарването на открито ни дарява с добро здраве и силна имунна система?

Повишават се нивата на активност

Когато човек е навън, някак по естествен начин се движи повече. Това, което стимулира физическата активност, са естествената дневна светлина, изобилието от кислород и неограниченото пространство. А дори и малките деца знаят, че движението е здраве.

Повишават се нивата на витамин D

Много са хората, които страдат от недостиг на витамин D. А той е важен не само за здравето на костите, но също така оказва особено благотворен ефект върху общото здравословно състояние.
Прекарването на повече време на слънчева светлина е един от най-естествените начини за снабдяване на организма с достатъчно витамин D.

Понижават се нивата на стрес

Стресът в ежедневието, независимо дали е свързан със семейни или служебни неуредици, неминуемо води до влошаване на общото здравословно състояние. Учените обаче са категорични, че дори кратките разходки на открито могат да подобрят настроението и да намалят нивата на стрес. Това се дължи на преминаването на мозъка в режим на медитативно състояние.

Какъв е ефектът от близкия контакт с природата върху имунитета?

Според изследователи, положителният ефект върху имунната система от прекарване на повече време сред природата се дължи най-вече на вдишването на съдържащите се във въздуха фитонциди. Това са вещества, които се отделят от растенията и притежават защитна функция срещу различни микроорганизми. Установено е обаче, че на хората те оказват особено благотворен, успокоителен и тонизиращ ефект при вдишване. Освен това повишават активността на имунните клетки.

Изводите са, че близкият контакт с природата доказано подобрява общото здравословно състояние на човек по много и различни начини, независимо от възрастта. Всеки човек трябва да се стреми да излиза по-често извън пределите на дома и офиса, защото това е една от основните причини за компрометираното здравословно състояние на съвременното общество.

Честото боледуване и отслабеният имунитет обаче налагат допълнителни мерки за стимулиране на имунната система. В такива случаи екипът на програма Имунитет препоръчва прием на някой от продуктите от фамилия Имунобор/Imunobor®. Сред тях могат да бъдат открити подходящи природни средства както за най-малките, така и за хората в зряла възраст.

borola
Сподели.

Коментари

avatar