Децата боледуват много по-често от възрастните поради недобре развитата имунна защита на детския организъм. Затова за тяхното здравословно състояние е необходимо да се полагат по-специални усилия целогодишно и особено в сезона на настинките и грипа.
За да се намали честотата на инфекциите и да се осигури добра защита на детския организъм в сезона на грипа, могат да се предприемат няколко конкретни мерки.

Съвети за силна имунна система при деца и предпазване от грип

Повече полезни храни и витамини

Имунната система на човек започва да функционира пълноценно с течение на времето и храната е важна част от процеса на изграждане на детския имунитет. Витамините в храните са естествен стимулатор на имунитета, затова ежедневно е добре да се включват в менюто свежи сезонни плодове и зеленчуци. Те съдържат ценни хранителни вещества под формата на витамини, естествени пигменти и фитонутриенти, които по естествен начин засилват имунната защита и имат естествено антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Сред витамините най-важни са витамин C, витамин E и витамин B6. Витамин C е един от най-мощните природни имуностимулатори, а витамин E притежава силни антиоксидантни свойства, които съдействат на организма в борбата с инфекциите. Те подкрепят биохимичните реакции на имунната система и създават естествена бариерна защита срещу бактерии и микроорганизми. От друга страна, дефицитът им увеличава вероятността от заразяване.
Приемът на достатъчно течности (предимно вода) също стои в основата на здравословния хранителен режим и за деца, и за възрастни.

Есенциални мастни киселини

Тези полезни мазнини подкрепят не само мозъчното развитие на малчуганите, но е доказано, че подсилват и имунната им система. Доказано е, че подпомагат функцията на белите кръвни клетки (левкоцити) – основните защитници на организма.

Достатъчно свеж въздух

Всеки ден детето се нуждае от чист и свеж въздух. Слънчевите лъчи и синтеза на витамин D също са важни за силната имунна система. Затова при всяка възможност е добре детето да излиза навън, а вкъщи да се проветрява редовно. Чистият въздух е „враг“ на бактериите и вирусите.

Природни имуностимулатори, създадени специално за деца

Допълнителният прием на натурални средства, които са предназначени специално за подсилване на имунитета при деца, е разумен подход за предпазване от грип и настинка. Такива средства с природен произход са продуктите от фамилия Имунобор/Imunobor®.

В условията на повишена заболеваемост и опасност от грипна епидемия се препоръчва прием на Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп за най-малките и капсули за деца в училищна възраст. Тези форми са обогатени с активна форма на витамин C и се прилагат успешно при първи симптоми на грип и настинка, както и успоредно с антибиотично лечение, ако такова е предписано от личния лекар.

borola
Сподели.

Коментари

avatar