Синдром на хроничната умора представлява чувство на постоянна умора, която нерядко достига до пълно изтощение. Чувствате ли се силно уморени, дори и след почивка? Тягостното усещане компрометира дори нормалните ви ежедневни дейности? Погрижете се за здравето си!

Хронична умора и синдром на хроничната умора са две различни състояния

С тези термини се означават две колкото подобни, толкова и различаващи се състояния.

  • Хронична умора е класически симптом на много и различни заболявания, но може да се дължи и на временно физическо или психическо претоварване на организма.
  • Синдром на хроничната умора се разглежда като състояние с разнообразни причини и симптоми. Умората е само един от тях.

Обикновено, синдромът на хронична умора не се повлиява след период на почивка и се влошава дори след по-лека физическа или умствена дейност. Съществуват най-различни теории за причините, които водят до хронично изтощение.

Най-честите симптоми на синдром на хроничната умора

Симптоматиката е свързана с понижена устойчивост към инфекции – вирусни, бактериални и гъбични. Тя включва още внезапна силна умора, болки в мускулите и ставите, продължителна умора (понякога продължаваща до 6 месеца). Могат да се наблюдават още увеличени лимфни възли в областта на шията и подмишниците, главоболие, невъзможност за концентрация, лесна раздразнителност и др.

Причини за поява на синдром на хроничната умора

Оплакванията от хронична умора са сред най-честите в практиката на семейните лекари. Интересно е да се отбележи, че през пролетта и есента се отчита пик на оплакващите се пациенти.

Според специалистите, има много предразполагащи фактори, които допринасят за развитието на хронична умора. Такива са наследственост, продължително боледуване, психически стрес, депресия, непълноценно хранене, лошата екологична обстановка и др. Синдромът се наблюдава основно при работохолици, образовани и преуспяващи млади хора, които водят динамичен начин на живот. Поради това често бива определян като „грип“ на младите кариеристи. Установено е, че състоянието засяга най-често лекари, учители, журналисти и творчески личности. Жените, като по-чувствителни натури, страдат от него два пъти по-често от мъжете. Не рядко синдромът на хронична умора започва като съвсем обикновен грип.

Синдромът на хроничната умора „атакува“ най-често през пролетта и в началото на есента. Това са и периодите, когато най-масово се срещат алергии, грип, настинки и други инфекциозни заболявания. Много често хроничната умора е симптом на тези състояния. В други случаи, инфекциозните заболявания действат като директна причина за развитие на синдром на хроничната умора. Други причини за поява на този синдром са:

Според някои учени, синдром на хроничната умора се дължи на вирус, който се активира при благоприятни условия. След задействане, той поразява централната нервна система на генетично предразположените към това хора. Други учени са на мнение, че синдром на хроничната умора се дължи на силния стрес, напрежението и натрупаните в организма токсини.

Справянето с тези причини в повечето случаи изисква лесни за осъществяване мерки. Те целят подобряване тонуса на организма и стимулиране дейността на имунната система.

За справяне със синдрома на хроничната умора няма „стандартно лечение“, но употребата на имуностимулатори и антиоксиданти спомага за бързото възстановяване на организма

Ако водите интензивен начин на живот и стресът и хроничната умора оказват негативно влияние върху здравето ви, има подходящи продукти, с който ще се почувствате бодри и пълноценни! Програма Имунитет предлага природни, безопасни и ефективни решения за всички случаи на хронична умора при деца и възрастни. За подобряване тонуса на организма и засилване на общия имунитет, може да се разчита на продуктите от фамилия Имунобор.

Имунобор/Imunobor® и Оксибор Форте/Oxybor® Forte са отлично решение за повишаване на имунитета и изчистване на организма от натрупаните токсини. С комбинация от тези продукти ще преодолеете лесно и ефективно състоянието на хронична умора. Комбинацията от имуностимулатор и широкоспектърен антиоксидант е отлично средство, което осигурява цялостна защита, повишава жизнеността и силата на организма.

Имунобор и Оксибор Форте са подходящи за целогодишна употреба, но необходимостта от приема им е най-силна в началото на пролетта и есента. В тези периоди имунната ни система е подложена на най-тежки атаки от страна на болестотворни микроорганизми. Те, освен до инфекции, могат да доведат и до поява на синдром на хронична умора и различни здравословни усложнения.

borola
Сподели.

Коментари

avatar