Според данни от редица здравни инспекции през месеците декември и януари се наблюдава бум в разпространението на скарлатина. Това не е частен случай, а ясно обособена тенденция. Проверка за разпространение на заболяването през изминалите години също доказва, че почти половината от случаите на скарлатина за годината се диагностицират именно през тези два месеца.

Причина за зачестяване случаите на скарлатина

Според специалистите причината за пика на разпространение на скарлатина през есенно-зимния период се крие в понижения имунитет, особено при децата, които са основната група от заразените с това заболяване. Пак според специалистите това не трябва да притеснява много родителите, защото е добре преболедуването със скарлатина да стане в детска възраст, когато е по-малък риска от сериозни усложнения на заболяването. Все пак мерки за успешно лечение и профилактиране на скарлатината са задължителни при всички случаи.

Скарлатина – бактериално заболяване, различаващо се от шарката

Много родители неправилно отъждествяват скарлатината и шарката в различните й форми. Двете заболявания обаче, макар и много близки по симптоматика, се различават сериозно по отношение на причинителите им и методите на лечение.

Скарлатината е типично бактериално заболяване, за разлика от шарката, която се причинява от вируси. Причинители на скарлатина са специфични стрептококови бактерии. Попадайки в организма те отделят токсини, действащи като алергени. Последните са причина за специфични обриви по кожата. Бактериалната природа е причина да не се изгражда траен имунитет срещу това заболяване.

За разлика от шарката, от скарлатина е възможно да се разболее всеки, дори ако я е преболедувал в детството си. Най-често се заразяват деца в предучилищна и училищна възраст, тъй като причинителят се разпространява лесно по въздушно-капков път. Това изисква добра имунопрофилактика и поддържане на силен имунитет у децата за успешно противодействие на евентуално попаднали в организма болестотворни бактерии. Бебетата боледуват от скарлатина много рядко, тъй като при кърменето те приемат достатъчно количество имунни тела от майките си.

Скарлатина – инкубационен период

За това заболяване е характерен нисък контагиозен индекс, т.е. отчетено е, че едва около 30% от хората, контактували с болен се заразяват. Наблюдава се обаче сравнително кратък инкубационен период, в който скарлатината се проявява за около 2 до 7 дни.

Скарлатина – симптоми

2 до 7 дни след заразяване се появяват характерните за заболяването симптоми:
– обриви по тялото, обложен език с набъбнали папили
– болки в гърлото и възпаление на сливиците
– висока температура
– повръщане
– коремни болки, диария и др.

Роля на имунитета за справяне със скарлатината

Имайки предвид бактериалната природа на скарлатината и преобладаващото й разпространение сред децата, специалистите препоръчват подсилване на имунитета като начин за справяне със заболяването и като профилактична мярка срещу появата му.

Основното лечение най-често е антибиотично, но ползването на имуномодулатори и пробиотични продукти е идеално допълнение към него. Затова на преден план излиза нуждата от повишаване силата на детския имунитет. Доказано успешно това може да се постигне с приема на имуностимулатори като Имунобор Кидс Актив/Imunobor® Kids Activ сироп при малките или капсули при по-големите деца. Освен имуностимулиращо продуктът действа и противоалергично, т.е. би могъл да повлияе много добре детския организъм в борбата със скарлатината. Това го прави незаменим помощник за възстановяване на детското здраве и успешно поддържане на силен имунитет.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x