Скарлатината е едно от характерните за детската възраст заболявания. От нея боледуват по-голяма част от децата в предучилищна и ранна училищна възраст, защото те са често в контакт помежду си, а заболяването се разпространява лесно по въздушно-капков път. Oсновна насока, в която трябва да се действа срещу скарлатина е профилатиката. Успешната превенция на това заболяване е възможна чрез поддържане на силен имунитет. Това е най-прекият път за предпазване от сериозни усложнения, които биха могли да настъпят в ранен или по-късен етап след преболедуването.

Скарлатина – профилактиката се извършва лесно при децата

Това заболяване се причинява от стрептококови бактерии, каквито по природа виреят безопасно в устната кухина при хората. Много от нас са носители на болестотворните микроорганизми, но при здрав имунитет не развиват заболяване. Много бързо обаче опасните стрептококи проявяват болестотворното си действие при понижаване на имунитета или след контакт с болен. В рамките на около 7 дни се проявяват симптомите на скарлатината – обриви по тялото и крайниците, оток и налепи по езика, възпаления на сливиците, висока температура и др.

За успешна профилактика на заболяването се препоръчват няколко мерки:

– избягване на контакти с болни или лекуващи се от скарлатина за период от поне 10 дни, в който те са заразоносители

– стимулиране на имунитета и поддържането му активен, особено през есенно-зимния период, когато се отчита бум на скарлатината и други инфекциозни състояния

Успешното профилактиране на скарлатината е гаранция за избягване и на потенциалните усложнения от нея.

Усложнения на скарлатината

Част от последствията при засегнатите от скарлатина се проявяват бързо, други – след време. Това е причината усложненията най-общо да се разглеждат като ранни и късни.

Ранни усложнения

В хода на заболяването е възможно инфекцията да се разпространи около възпаленото гърло. Често се стига до абсцеси и инфектиране на околните тъкани. Най-често се стига до развитие на ушни инфекции.

Късни усложнения

В някои случаи, особено при неправилно лечение, скарлатината може да доведе до сериозни усложнения, проявяващи се след време. Възможно е стрептококите, причинители на заболяването да предизвикат силна сензибилизация на организма. Това води до прекомерно силна реакция на имунната система към чужди тела и развитие на автоимунни заболявания като ревматоидния артрит например. Затова при част от прекаралите скарлатина деца се наблюдава отичане и болки в по-големите стави. Освен това е възможно да се стигне и до сърдечни или бъбречни усложнения при деца, преодолели скарлатината.

Успешна профилактика за избягване на усложненията

Имайки предвид колко тежки може да са усложненията от скарлатината, превенцията й придобива ключово значение. Срещу това бактериално заболяване не се развива траен имунитет. Затова специалистите препоръчват и преболедувалите го в миналото деца, и тези, които не са боледували да бъдат добре профилактирани. Както стана дума, най-голяма роля за това има поддържането на силен имунитет. Ето защо е важно да се разчита на точните и ефективни имуностимулатори, включително при болни деца за пълно възстановяване, без развитие на усложнения. В тази насока се препоръчва да се разчита на Имунобор Кидс Актив Сироп/Imunobor® Kids Activ Syrup, удобен за прием дори от най-малките. Този продукт осигурява качествена имуностимулация и значително намалява риска от развитие на вирусни, гъбични и бактериални заболявания, включително и скарлатина.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x