Редовните физически упражнения са един от стълбовете на здравословния начин на живот. Те подобряват сърдечно-съдовата система, нормализират кръвното налягане, предпазват от затлъстяване и редица заболявания. Но дали това спомага за поддържане на силна имунна система? Точно като здравословната диета, физическите упражнения може да допринесат за общото добро здраве и следователно за силна и здрава имунна система. Физическото упражнение допринася за насърчаване на доброто кръвообращение, което позволява на имунните клетки и другите компоненти на имунната система да се придвижват по тялото свободно и да си вършат работата ефективно.

Наистина ли спортът е здраве? Данни за връзката между физическото натоварване и силна имунна система

Някои учени се опитват да преминат към следващата стъпка, за да определят дали спортуването и физическите упражнения влияят пряко върху податливостта към инфекции при човека.

Например, някои изследователи разглеждат дали екстремните физически упражнения може да са причина спортистите да се разболяват по-често или по някакъв начин увреждат функцията на имунната им система. За да направят тaкъв род изследвания, учените изискват спортистите да се упражняват интензивно. Тестват техните кръв и урина преди и след физическото упражнение, за да открият евентуални промени в компонентите на имунната система като имунорегулиращите протеини (цитокини), белите кръвни клетки и определени антитела. Някои промени са били регистрирани, но имунолозите все още не знаят какво означават тези промени по отношение на човешките имунни реакции. Никой не знае все още, например, дали увеличаването на имунорегулиращите протеини е полезно и дали те имат реален ефект върху силата на нашия имунен отговор. По същия начин, не може да се твърди със сигурност дали общото увеличение на белите кръвни клетки е нещо добро или лошо.

Спортуването като своеобразен метод за имунопрофилактика

Изследваните субекти са елитни спортисти, които са преминали интензивно физическо усилие. А какво ще кажете за умереното упражняване на обикновените хора? Дали ще ви помагат да поддържате ефективна имунна система? Засега, макар че пряка полезна връзка не е установена, умерените редовни упражнения се разгледат като част от полезен набор неща, осигуряващи здравословен начин на живот, потенциално важно средство за поддържане на имунната система здрава, заедно с останалата част на тялото ви.

Спортуване за силна имунна система – предстоящи изследвания

Един подход, който може да помогне на изследователите да получат по-пълни отговори относно това дали физическите упражнения помагат да се подобри имунитета, е да се възползват от изследванията на човешкия геном. Тази възможност за изследвания, основани на актуализирани биомедицински технологии, може да бъде използвана, за да се даде по-пълен отговор на този и подобни въпроси за имунната система. Например, микросегмент на ДНК с позната последователност или „генни чипове“, въз основа на човешкия геном, позволяват учените да разглеждат едновременно начините, по които хиляди генни последователности се включват или изключват в отговор на специфичните физиологични условия – например, кръвни клетки от спортисти преди и след тренировка. Изследователи се надяват да използват тези инструменти, за да анализират модели с цел по-добре да се разбере как многобройните пътища на процеса действат като едно цяло.

borola
Сподели.

Оставете коментар