Отдавна се предполага за наличието на връзка между стреса и имунитета ни, а редица изследвания в последните години са я доказали безспорно. Вече се знае, че стресът потиска имунната система. Освен това, хроничното му въздействие може да доведе до поява на различни атоимунни заболявания. Но как точно се счита, че стресът повлиява имунитета и какви трябва да са стъпките за преодоляване на негативния ефект?

Голяма част от процесите в организма протичат с участието на различни хормони. Откроява се един специфичен техен представител, известен като хормон на стреса или кортизол. Той се секретира в надбъбречните жлези и концентрациите му в организма са най-високи в моменти на силен стрес. Когато човек е подложен на постоянен стрес и не успява да преодолее въздействието му нивата на кортизол в кръвта се поддържат високи.

Хормонът на стреса сигнализира на мозъка, че е налице спешна ситуация, която напряга организма, и която трябва да бъде овладяна бързо. Това принуждава мозъка да постави някои системи в позиция на „изчакване и застой“, докато се справи със стресовата ситуация. Една от системите, които се потискат при високи нива на стресовия хормон е именно имунната система. Колкото по-продължително е влиянието на стреса и колкото по-дълго не успеем да го преодолеем, толкова имунитетът ни става по-слаб, а организмът – по-податлив на заболявания.

От подобна ситуация много често се възползват болестотворните микроорганизми – вируси, бактерии, гъбички. Поради тази причина хората, които са по-силно изложени на стресови фактори са сред най-често боледуващите от различни инфекции, особено през зимата. Всичко това налага мерки в две насоки – намаляване влиянието и податливостта към стреса и стимулиране на имунната система.

Преодоляването на негативното влияние на стреса е най-необходимо сега, в условията на повишена заболеваемост и нужда от силен имунитет. Затова на преден план изпъква нуждата за стимулиране на имунитета и повишаване резистентността на организма към микробни атаки. За тази цел всеки може да разчита на доказаната ефективност на продуктите от фамилия Имунобор за деца и възрастни. Природните продукти от фамилия Имунобор стимулират имунитета, помагат на организма да пребори микробите чрез директния си антимикробен ефект и осигуряват здраве и жизнен тонус.

borola
Сподели.

Коментари

avatar