Отдавна се предполага за наличието на връзка между имунна система и стрес. Днес вече се знае, че силното нервно напрежение потиска имунитета и може да доведе до развитие на различни автоимунни заболявания. Защо и как се стига до това ще разберем в настоящата статия.

Имунна система и стрес в опасна връзка

Голяма част от процесите в организма протичат с участието на различни хормони. Сега ще се фокусираме върху един от тях – кортизола, известен още като „хормон на стреса“. Той се секретира в надбъбречните жлези. Нивата му в кръвта се поддържат високи, когато човек е подложен на постоянен стрес и не успява да преодолее въздействието му.

Хормонът на стреса сигнализира на мозъка, че е налице ситуация, която трябва да бъде овладяна бързо. Докато се справи със стресовата ситуация, мозъкът поставя някои системи в позиция на „изчакване и застой“.

Имунната система е сред най-потърпевшите при високи нива на стресовия хормон

Колкото по-продължително е влиянието на стреса, толкова имунитетът е по-слаб, а организмът – по-податлив на заболявания. От подобна ситуация много често се възползват болестотворните микроорганизми – вируси, бактерии, гъбички. Поради тази причина хората, които са по-силно изложени на стресови фактори, са сред най-често боледуващите от различни инфекции. Това проличава най-силно през зимата, когато болестотворните микроорганизми върлуват с пълна сила. Всичко това налага мерки в две насоки – намаляване влиянието и податливостта към стреса и стимулиране на имунната система.

Преодоляване на негативния ефект, който хроничният стрес оказва върху нашия имунитет

Преодоляването на негативното влияние на стреса е най-необходимо в условията на повишена заболеваемост и нужда от силен имунитет. Затова на преден план изпъква нуждата за стимулиране на естествените защитни сили и повишаване резистентността на организма към микробни атаки. За тази цел спокойно може да се разчита на доказаната ефективност на избрани продукти от продуктовата линия Имунобор.

Мощният имуностимулатор Имунобор/Imunobor® е предназначен за подсилване на имунната система при възрастните. Неговият силно изразен имуностимулиращ ефект се дължи на рационалната комбинация от Котешки нокът, По деарко, Мака и Мате. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие.

Имунобор Кидс Сироп/Imunobor®Kids Syrup и Имунобор Кидс растителни капсули/Imunobor® Kids VGcaps са създадени за укрепване на детския имунитет. Благодарение на високото количество бета глюкан, който съдържат, и двата продукта дават тласък на имунната система на малчуганите. Сиропната форма е предназначена за най-малките, а капсулната – за децата в училищна възраст.

И трите продукта от фамилия Имунобор помагат на организма да устои на атаките на патогените и осигуряват здраве и жизнен тонус. Напълно безопасни са. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x