Отслабената имунна система води до множество заболявания. А детският организъм е най-предразположен към всякакъв вид инфекции, особено при чест контакт с други деца в училище или детската градина.
Затова навременната имунопрофилактика е от съществено значение за изграждането на силна имунна защита на организма и предпазване от всякакви инфекции, особено сега преди началото на есента.

Експерти разкриват тайните на силния детски имунитет

Чисти ръце

Колкото и пъти да сме го повтаряли в предходни публикации, честото миене на ръцете драстично ограничава риска от развитие на респираторна или стомашно-чревна инфекция. Да научите децата да мият ръцете си, след като се приберат от училище или детска градина, след игра навън и преди хранене са едни от най-важните уроци за малчуганите.
От ключово значение е, че за най-добри резултати е необходимо ръцете да се сапунисват за поне 15-20 секунди, преди да се изплакнат.

Движение и спорт

Движението е здраве. Затова е важно децата да са активни всеки ден.
Редица проучвания доказват, че честото умерено физическо натоварване ограничава честотата на настинките и грипа с между 25% и 50%. Учените смятат, че това се дължи на стимулиране циркулацията на имунните клетки, които се борят с инфекциите.

Пълноценен сън

Пълноценният сън е един от основните фактори за силен имунитет, а недостатъчният сън увеличава двойно риска от настинка или грип.
Бебетата имат нужда поне от 14 часа сън, а децата в предучилищна възраст се нуждаят от 11-13 часа сън.
Но в случая е важно не само количеството, а и качеството. Най-важно е децата да лягат рано.

Балансиран и здравословен хранителен режим

Набавяйте на децата си достатъчно количество екологично чисти плодове и зеленчуци. Те съдействат за подсилване на имунитета.
Стремете се да им осигурявате ежедневно храни, съдържащи витамин C (броколи, ягоди и портокали) и витамин D (риба, яйца, мляко).

Силен детски имунитет = по-рядко боледуване

С приближаващата есен се засилва и необходимостта от подсилване на детския имунитет за защита от вируси, бактерии и гъбички. Екипът на програма Имунитет съветва да се предприеме навременна имунопрофилактика за най-малките, за да се гарантира по-малка заболеваемост и здрав детски организъм през есенно-зимния сезон.

borola
Сподели.

Оставете коментар