Изпълнението на физически упражнения за силен имунитет има реален ефект върху здравето.

Физически упражнения за силен имунитет – връзка между спорта и имунната система

Проучване, публикувано в the Journal of Sport and Health Science, разкрива, че редовната физическа активност подобрява имунния отговор, понижава риска от заболяване и намалява възпалението.

Изследването разглежда физически упражнения, изпълнявани с умерено до интензивно темпо, за период от около 1 час. Авторът на изследването, д-р Дейвид Ниман, споделя пред издание Health, че хората имат малък брой имунни клетки, които циркулират в тялото. Обикновено те се разполагат в лимфоидните тъкани и органи, където се борят с атакуващите патогени. Физическите упражнения засилват притока на кръв и лимфа. По този начин увеличават броя, циркулацията и скоростта на имунните клетки. Спортуването стимулира активността на високоспециализираните имунни клетки – натурални клетки убийци и Т-клетки, за бързо откриване и справяне с болестотворните микроорганизми.

Редовната физическа дейност стимулира имунната система

Учените установяват, че аеробните упражнения, изпълнявани по 5 или повече дни в седмицата, спомагат за намаляване на инфекциите на горните дихателни пътища с повече от 40%. Другото предимство на редовната физическа активност е намаляване на възпалението. Това, от своя страна, също може да подсили имунните функции. Друго изследване свързва намалените нива на маркери за възпаление с по-често трениране и по-високо ниво на физическа подготовка. „Когато имунните клетки се опитват да функционират при възпаление, това поставя имунната система в състояние на хронична инфламация.”, споделя д-р Ниман. Това затруднява борбата с инфекциите. За да се намали възпалението в организма, е нужно да се повиши нивото на физическа активност.

Кои са най-ефективните физически упражнения за силен имунитет?

Аеробните упражнения, изпълнявани с бързо темпо, са сред най-препоръчваните за поддържане на здрав имунитет. Към тях спадат ходене, бягане и колоездене. Д-р Ниман твърди, че и интервалните тренировки са подходящ начин за поддържане на здравето, стига да не се изпълняват дълго и с изтощително темпо. Същото важи и за силовите упражнения.

Какво още спомага за естествено подсилване на имунитета?

За да поддържате добро здраве през цялата година, усилете ефекта на упражненията за силен имунитет чрез натурална имунопрофилактика. За мощна подкрепа на имунната система се доверете на природния имуностимулатор Имунобор/Imunobor®. В състава на Имунобор ще откриете природни ектракти от Котешки нокът, Мака, Мате и По деарко, рационално съчетани и взаимно потенциращи действието си.

Приемът на Имунобор спомага за увеличаване броя и активността на белите кръвни клетки – макрофаги, които се борят с болестотворните микроогранизми. Регулира производството на цитокини (молекули, контролиращи имунните реакции и възпалението), продукцията на антитела и активира Т и B имунните клетки. Има ефект за цялостно повишаване на жизнения тонус при имунен срив, стрес и хронична умора. Осигурява протекция срещу вируси, бактерии и гъбички. Идеално се съчетава с поддържането на здравословен начин на живот. Имунобор има отлична поносимост и няма противопоказания.

borola
Сподели
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x
()
x