Инфекция с бактерията хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е една от най-често срещаните бактериални инфекции при хората в световен мащаб и е основна причина за развитието на хроничен гастрит. Други заболявания, свързани с бактерията, са язва на дванадесетопръстника, стомашна язва и стомашен карцином.

Хеликобактер пилори естествено обитава човешкия организъм в малки количества и дори може да бъде полезна за организма. Броят на тези бактерии е приблизително от 104 до 107 CFU на 1 грам стомашна слуз. Но при бързо разпространение на бактерията тя може буквално да срине имунната система.

Как бактерията хеликобактер пилори въздейства върху имунната система?

Хеликобактер пилори е стомашен бактериален патоген, който нарушава имунния отговор на организма посредством различни механизми като индуциране на програмирана клетъчна смърт на макрофагите.

Непосредствено след колонизацията на Н.pylori в стомаха, епителните клетки и техните имунни рецептори веднага я разпознават. Скоро след това, вродената и адаптивна имунна система на гостоприемника се активират, което води до активиране на голямо разнообразие от клетки и медиатори на възпалението.

Активирането на имунната система в отговор на наличието на бактерии увеличава производството на реактивни видове кислород и азот чрез увеличаване на оксидативния стрес. Това може да доведе до увреждане на клетки и ДНК, което благоприятства образуването на мутации.

Силният имунитет намалява вероятността от колонизация на бактерията хеликобактер пилори

Силната имунна система предпазва от разпространението на вредни микроорганизми, включително и от колонизация на бактерията хеликобактер пилори. Затова е важно целогодишното поддържане на здрава имунна система. В моменти на отслабен имунитет, организмът има нужда от допълнително подсилване. Това може да стане чрез подходящ хранителен режим и редовно движение, независимо от сезона и външните температури. Но когато активността на имунните клетки така или иначе е отслабена, е препоръчителен допълнителният прием на имуностимулатори за активиране на имунните клетки и подобряване на способността им да убиват бактерии и други вредни микроорганизми. Подходящи са природните продукти от Фамилия Имунобор. Те представляват широка гама от натурални средства, насочени към подсилване на имунитета по естествен начин.

Сподели.
Зареждане на Facebook коментари ...

Оставете коментар

Времето за попълване изтече. Моля, презаредете CAPTCHA.