Инфекция с бактерията хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) е една от най-често срещаните бактериални инфекции при хората в световен мащаб и е основна причина за развитието на хроничен гастрит. Други заболявания, свързани с бактерията, са язва на дванадесетопръстника, стомашна язва и стомашен карцином.

Хеликобактер пилори естествено обитава човешкия организъм в малки количества и дори може да бъде полезна за организма. Броят на тези бактерии е приблизително от 104 до 107 CFU на 1 грам стомашна слуз. Но при бързо разпространение на бактерията тя може буквално да срине имунната система.

Как бактерията хеликобактер пилори въздейства върху имунната система?

Хеликобактер пилори е стомашен бактериален патоген, който нарушава имунния отговор на организма посредством различни механизми като индуциране на програмирана клетъчна смърт на макрофагите.

Непосредствено след колонизацията на Н.pylori в стомаха, епителните клетки и техните имунни рецептори веднага я разпознават. Скоро след това, вродената и адаптивна имунна система на гостоприемника се активират, което води до активиране на голямо разнообразие от клетки и медиатори на възпалението.

Активирането на имунната система в отговор на наличието на бактерии увеличава производството на реактивни видове кислород и азот чрез увеличаване на оксидативния стрес. Това може да доведе до увреждане на клетки и ДНК, което благоприятства образуването на мутации.

Силният имунитет намалява вероятността от колонизация на бактерията хеликобактер пилори

Силната имунна система предпазва от разпространението на вредни микроорганизми, включително и от колонизация на бактерията хеликобактер пилори. Затова е важно целогодишното поддържане на здрава имунна система. В моменти на отслабен имунитет, организмът има нужда от допълнително подсилване. Това може да стане чрез подходящ хранителен режим и редовно движение, независимо от сезона и външните температури. Но когато активността на имунните клетки така или иначе е отслабена, е препоръчителен допълнителният прием на имуностимулатори за активиране на имунните клетки и подобряване на способността им да убиват бактерии и други вредни микроорганизми. Подходящи са природните продукти от Фамилия Имунобор. Те представляват широка гама от натурални средства, насочени към подсилване на имунитета по естествен начин.

borola
Сподели.

Оставете коментар