Алерголозите алармират, че през последното десетилетие броят на хората с хранителна алергия рязко са е увеличил. Докато през 1992 г. засегнатите са били едва 2-3%, през 2005 г. те вече са 7%, а днес надхвърлят 40%. Най-висок е ръстът сред децата и юношите. Това логично налага родителите да разпознават издайническите симптоми, че наследникът им има непоносимост към дадена храна, както и да успеят да идентифицира алергена. В настоящата статия ще им помогнем да изпълнят тази нелека задача.

Основни провокатори на хранителна алергия при подрастващи

Малко повече от пръстите на едната ръка са продуктите, които предизвикват най-честите хранителни алергии при децата. Това са фъстъците, фъстъченото масло, яйцата, краве млякото и неговите производни, соята и пшеницата. Макар и по-рядко хранителна алергия могат да причинят шоколада, ягодите, доматите и морските дарове. Когато попаднат в организма на детето, те действат като своеобразен детонатор и отключва бурна алергична реакция.

Симптоми, издаващи наличието на хранителна алергия при децата

Проявите на хранителна алергия при малчуганите могат да се групират в три основни категории:

Гастроинтестинални прояви

• подуване на лицето, устните, езика, а понякога и на клепачите
• трудност при преглъщане (дисфагия)
• болки в корема, колики, диария, гадене и повръщане

Кожни прояви

• внезапна поява на обрив в определена част или по цялото тяло
• силен сърбеж

Дихателни прояви

• запушване на носа
• бронхоспазъм

Тежка алергична реакция (анафилаксия) настъпва в изключително редки случаи. Ако обаче забележите нейните симптоми у детето като рязко спадане на кръвното налягане, задушаване и загуба на съзнание, непременно трябва да потърсите лекарска помощ.

След колко време настъпват симптомите на хранителна алергия при децата?

Първите признаци на хранителна алергия при децата обикновено се проявяват в рамките на 30 минути след приема на храната. Те включват гадене, повръщане и сърбеж. Последващият симптом възниква след 2 часа и включва диария. В някои случаи сигналите, с които организмът на детето алармира, че то е получило хранителна алергия, могат да се появят дни след консумацията на храната. Пример за това е зачервяването на кожата и появата на обрив.

Мощно природно средство за овладяване на хранителна алергия при деца и юноши

Ние от екипа на програма Имунитет приканваме родителите, чиито деца проявяват симптоми на хранителна алергия, да им помогнат да я преодолеят, като своевременно им осигурят Имунобор Ботик/Imunobor® Biotic. Този уникален природен продукт се прилага успешно за овладяване на неразположенията и укрепва общото състояние на детския организъм. Благоприятното му въздействие се дължи на рационалната комбинация от пробиотик (полезните бактерии от вида Лактобацилус булгарикус) и пребиотик и имуностимулатор в лицето на Бета-глюкан. В резултат от мощното взаимодопълващо действие на активните съставки дейността на чревната микрофлора е нормализира и естествените защитни сили на организма се повишават. Имунобор Биотик е напълно безопасен, има удобен прием и е икономически изгоден.

borola
Сподели.

Коментари

avatar